werkveldervaring: week 1

De eerste stageweek zit er op. Het was een ontzettend boeiende week met veel nieuwe indrukken. Elke ochtend ga ik samen met de kinderen de bus op. Toegekomen op de stageplaats worden de kinderen die hier nood aan hebben in een rolstiel geplaatst. Aangezien het rolstoelen zijn voor iedereen en dat de kinderen geen eigen rolstoel hebben is deze niet volledig aangepast aan het kind. Daarna wordt er samen ontbeten, hierbij hebben sommige kinderen wat hulp nodig. na het ontbijt gaan al de kinderen hun tanden poetsen en gaan ze naar de klas. Er zijn in totaal drie klassen, de kinderen worden dus ingedeeld in klasgroepen op basis van hun vaardigheden. De opdrachten verschillen van kind tot kind. Opdrachten worden gegeven op basis van het niveau van het kind. Sommige kinderen worden ook af en toe uit de klas gehaald om een sessie kine te krijgen. Wanneer er veel concentratie van het kind wordt gevraagd kan het kind ook apart met een leerkracht in een lokaal gaan zitten. In Pasitos de Luz wordt er heel vaak gewerkt met gedoneerd materiaal, zo zijn er bijvoorbeeld spelletjes in andere talen. De leerkrachten slagen er steeds in hier creatief mee om te gaan.

Deze week heb ik vooral geobserveerd en advies gegeven, maar vanaf volgende week kan ik zelf beslissen met welk kinderen ik in detail ga op basis van een lijst die ik zelf opstel. Ik krijg dan ook het aparte lokaal zodat het kind tijdens de therapie niet wordt afgeleid. Mijn job zal vooral bestaan uit het kind extra te stimuleren in de taken waar hij of zij het moeilijk mee heeft.

Aangezien het de eerste week is dat de school weer open is na de orkaan bleven de kinderen meestal geen volledige dag. Donderdag en vrijdag zijn de kinderen om 14 uur naar huis gegaan. Van 14 tot 16 uur werd het gebouw terug in orde gebracht zodat vanaf volgende week de kinderen weer voltijds naar school kunnen gaan.