week 5 & 6

Salaamaalekum! Het is alweer lang geleden dat we iets van ons hebben laten horen maar het zijn al twee drukke weken geweest. We zijn namelijk vorige week maandag gestart in Centre de Santé. Dit is een kleiner ziekenhuis dan hôpital regional. Hier is er enkel een materniteit, labo en radiologie. Op de materniteit komen vrouwen voor pre- en postnatale consultaties en bevallen ze in dit ziekenhuis indien er geen complicaties zijn. Zijn er wel complicaties dan worden ze voor, tijdens of na de bevalling doorgestuurd naar l’hôpital régional. In deze twee weken deden we vier nachtshiften (opnieuw van 17u tot 9u) en één dagshift (8u tot 17u). Tijdens deze shiften hebben we in totaal 23 bevallingen kunnen doen en zit Eliya al aan haar 40ste bevalling! Beiden hebben we een bevalling van een tweeling gedaan. Deze waren ook beiden een stuitbevalling en hebben we in totaal al 4 stuitbevallingen gedaan.
Op onze eerste dag hadden we al een vermoeiende bevalling. Caitlin heeft haar workout gehad. Ze heeft namelijk een halfuur fundusdruk moeten geven nadat de vrouw al twee uur aan het persen was. Het was noodzakelijk dat de baby zo snel mogelijk geboren werd. Toen de baby eindelijk geboren werd, waren we beiden verbaasd dat alles goed ging met de baby.
We hebben ook onze ‘Nacht der Sturzgeboorten’ achter de rug: elke vrouw die binnen kwam had een hele snelle arbeid en een nog snellere bevalling. Een van de vrouwen die Eliya onderzocht had was op vijf minuten tijd van vier centimeter naar volledige ontsluiting gegaan. Net op tijd handschoenen kunnen aandoen om de baby aan te pakken. Na de geboorte van dit kindje merkte ze dat er een nog een tweede zat te wachten om geboren te worden: de eerste tweelingbevalling van Eliya. Later die nacht is er ook nog een vrouw binnengekomen waarvan het hoofd van het kindje reeds geboren was. Opnieuw kon Eliya vlug haar handschoenen aandoen om de bevalling te doen. Caitlin kon deze nacht vier rustige bevallingen doen.
De tweede week was rustiger maar daarom niet minder speciaal. We hebben twee bevallingen ‘en style libre’ begeleid en gedaan (dit zijn bevallingen in een andere houding dan de gynaecologische houding, zoals handen en knieën). Caitlin zette haar eerste episiotomie (knip).
Gisteren, vrijdag 23 december 2016, zijn we om 8 uur vertrokken naar Mbour met Taxi Brousse. Dit is een auto waar normaal gezien zes personen in passen maar waar wij met negen inzaten. Het was een vermoeiende rit en toen we eindelijk aankwamen in Mbour (na zes uur) reed de taxi door met een deel van onze bagage. De achtervolging werd ingezet en Eliya bemachtigde de bagage. Nadien namen we een taxi naar het hotel waarvan de chauffeur de taxi vastreed in een zandweg. Toen we eindelijk, heelhuids, waren aangekomen in ons hotel hebben we ons wat opgefrist, het strand bezocht en in ons hotelletje lekker en goedkoop (voor- en hoofdgerecht + dessert = €10,00) gegeten! Caitlin was heel moe en ging vroeg gaan slapen tot er plots een grote verrassing aan haar bed stond. Caitlin haar vriend Siggi was zonder ze het wist naar Senegal gekomen.
Zaterdag zijn we Saly ( een stadje naast Mbour) gaan bezoeken. Daar hebben we het marktje eens bezocht en hebben we ondervonden dat de locals hier heel opdringerig en zelfs kwaad kunnen zijn als je hen vriendelijk afwijst. De locals wouden ons namelijk allemaal een tour geven maar we gingen hier niet altijd op in waardoor ze dus agressief konden reageren. Uiteindelijk was er toch een gids die ons vriendelijk aansprak om met hem een tour te doen in het stadje en ons het slavernijhuis liet zien, de vismarkt, de haven en de befaamde baobab boom waar we onze handen op moesten leggen en een wens moesten doen zodat we een gelukkig en lang leven gingen hebben.
’s Avonds zijn we naar het casino geweest in Saly waar we kerstavond uitgebreid hebben kunnen vieren en ons toch een beetje thuis voelden door het Westerse eten en natuurlijk het gezelschap van thuis erbij te hebben! Daarna gingen we nog gezellig iets gaan drinken in de lounge en gingen we voldaan naar huis.

Liefs,
Caitlin en Eliya