Ergotherapie: een veelzijdige job!

Bij Corazones Unidos mogen we zelf kiezen aan wie we therapieën geven en bij wie we dus denken dat ergotherapie een positieve invloed zal hebben. Deze week gaf Laurane therapie, aan twee kinderen met leerproblemen, omtrent de kleuren en het alfabet. Een van de kinderen is Laurane haar volgpatiënt. Hij is twaalf jaar maar kent nog steeds niet alle letters van het alfabet, laat staan dat hij al kan lezen. Toch is hij erin geslaagd om, zonder een jaar over te doen, in het vijfde leerjaar te geraken. We vragen ons af hoe het kind al die jaren heeft kunnen meevolgen zonder enige vorm van persoonlijke begeleiding. Heleen gaf deze week opnieuw therapie aan haar volgpatiënt omtrent kleuren en rompstabiliteit. Ze merkte dat betrokkenheid van ouders niet altijd een voordeel is voor hun kind. De moeder van de volgpatiënt helpt, met goede bedoelingen, gedurende de therapie. Ze neemt vaak handelingen over waardoor de patiënt deze niet volledig oefent. Ook heeft de patiënt een zeer kort concentratievermogen. Door de vele informatie en prikkels, die zowel door de therapeut als door de moeder gegeven worden, is hij snel afgeleid.

Ook hebben we een neurologische intakegesprek afgenomen bij drie patiënten waarbij men vermoedde dat ze een hersenletsel hadden ten gevolge van een CVA. Bij de eerste mevrouw konden we meteen het typisch klinisch beeld van een hersenbloeding vaststellen. De patiënt heeft een halfzijdige verlamming waardoor ze niet meer kan stappen en ook haar arm niet meer kan inzetten. We zullen proberen om de functionaliteit van de paretische arm te optimaliseren. Helaas dateert de hersenbloeding van juni en heeft de patiënt nog geen enkele vorm van behandeling ontvangen waardoor de prognose nu minder gunstig is. We zullen daarom ook al starten met het geven van eenhandigheidstraining. De tweede patiënt heeft ook een neurologische aandoening. Na een kort gesprek werd snel duidelijk dat het niet om een CVA ging. Hij stapte in tripel flexie, stotterde en was vertraagd in zijn handelen. Vooraleer we een behandelplan voor deze patiënt kunnen opstellen, is het belangrijk om eerst de juiste diagnose te kennen. Daarom werd er een afspraak bij een neuroloog in de hoofdstad vastgelegd. De laatste patiënt kwam zich aanmelden met evenwichts- en woordvindingsproblemen. Op het eerste zicht typische symptomen van een CVA maar toch ging het ook hier niet over een hersenbloeding. Op scans van de hersenen was namelijk enkel atrofie zichtbaar. Dit verklaart de problemen op vlak van communicatie. Na een kort onderzoek werd ook de oorzaak van het evenwichtsverlies gevonden. De patiënt is slechtziend en had geen idee dat zijn bril niet meer de juiste sterkte had. Een afspraak bij de oogarts zal al veel verhelpen.

Ons takenpakket bij Corazones Unidos is dus veelzijdig. Het gaat van behandelen van neurologische stoornissen bij zowel volwassenen als kinderen tot remediëring bij alle soorten leerproblemen. Binnenkort zullen we ook adviezen geven over woning- en meubelaanpassingen.