Week 5 stage week 8 in Finland: de tijd gaat snel

Niels:

De afgelopen week heb ik Naantali bezocht. Dit is een klein pittoresk dorpje op twintig minuten met de bus van Turku. Omdat het hier gedurende een langere periode zo hard gevroren heeft, was het mogelijk om een aantal kilometers ver de zee op te wandelen. Hierdoor konden we tot aan een aantal eilanden wandelen. Het was prachtig weer, dus we hebben ook kunnen genieten van de zon.

Op stage verloopt alles goed. Steeds meer mag ik zelfstandig patiënten behandelen. Wat mij hier opvalt is dat de ergotherapie uiterst client centred is. De patiënt wordt werkelijk bij alles betrokken. De doelstellingen worden concreet vermeld in teamverband, terwijl de patiënt aanwezig is. De patiënt moet dan ook zijn eigen mening over de doelen meedelen. Ook bij de eindevaluatie wordt de patiënt uitgenodigd op deze teamvergadering. Hierbij komt eerst de patiënt aan bod om zijn ervaring/mening mee te geven. Nadien is de rest van het multidisciplinaire team aan bod.

Wat ikzelf ook speciaal vind, is dat de patiënt voor het verblijf in Masku wordt opgebeld met zijn wensen met betrekking tot het multidisciplinaire revalidatieprogramma.

Tot nu toe hebben we nog niet echt les gehad over de ergotherapie in Finland. Voorlopig hebben we enkel lessen ‘Finnish for exchange students’. Hierbij krijgen we de basis van deze uiterst complexe en onverstaanbare taal aangeleerd. Maar steeds meer verstaan we eenvoudige gesprekken in het Fins, het uitspreken is een andere uitdaging J

Binnenkort starten we wel met groepswerken waarbij we een paper moeten schrijven over de Finse gezondheidszorg(organisatie). Daarbij zullen we meer inzicht verwerven in de Finse gezondheidszorg. Dan zullen we ook een betere vergelijking kunnen maken met de Belgische gezondheidszorg.

Mara:

Ik ben vorig weekend naar de Ikea hier gegaan met één van onze kotgenoten. Dit was heel fijn en totaal iets anders dan dat ik normaal doe. In de avond zijn wij met een groepje naar een ijshockey matchgaan kijken. Ik als sport fan vond dit fantastisch. Ook won de ploeg van Turku dus dat maakte het al helemaal geweldig! Deze wedstrijd was van de eerste klasse hier en TPS staat tweede in het klassement wat helemaal niet slecht is.

Go TPS!

Stage:

Ik ben maandag begonnen op een nieuwe stageplaats. Kunnonkoti is een adviescentrum waar iedereen kan langskomen om hulpmiddelen te bekijken, testen en erover te leren. Dit is heel interessant omdat ik heel wat hulpmiddelen nog nooit gezien had (foto’s komen volgende week). Ik heb rondleidingen gevolgd voor studenten en professionals. De bedoeling is om uitleg te geven over de verschillende hulpmiddelen, kamers enzovoort.

Ik heb ook een les over ergonomie gevold die gegeven is aan fysiotherapeuten hier. Deze was wel in het Fins maar de leerkracht gaf heel praktisch les, waardoor ik het meeste wel kon begrijpen. Ik heb ook geparticipeerd in deze les en de studenten geholpen met het leren van tiltechnieken. Dit was voor mij ook heel lang geleden dus heb ik dit eerst even kort voorbereid voor ik iets deed. Het was heel interessant en ik heb ook zelf nieuwe technieken en dingen geleerd over tillen en ergonomie.

Tot slot heb ik vrijdag ook zelf een deel van de rondleiding gegeven. Voor mij was dit een enorme uitdaging want ik ben enorm zenuwachtig als ik voor een groep moet staan en nu moest ik voor een groep staan die geen Nederlands sprak. Ik heb mij zo goed mogelijk proberen uit te drukken in het Engels en ik merkte dat het de tweede keer al vlotter verliep. Volgende week moeten ik en nog een Finse student een rondleiding geven aan een professor in de gezondheidszorg technologie en aan onze leerkrachten. Dit zal zeker zorgen voor zenuwen, maar alles is goed voorbereid en zal normaal goed verlopen.

Lessen:

Voorlopig heb ik enkel Fins voor Erasmus studenten gevolgd. Fins is geen makkelijke taal en dit zorgt voor grappige situaties bij het maken van taken. Zo heb ik bijvoorbeeld 70x opnieuw een Fins filmpje moeten opnemen omdat ik een aantal woorden verpest had. Uiteindelijk heb ik wel een 5/5 gehaald en was alle moeite niet voor niets ;).

Ook hebben we een groepswerk over de gezondheidszorg hier. Hiervoor werk ik samen met Olivia en met nog 4 andere Finse studenten. Dit zal zeker voor uitdagingen zorgen, maar ik ben zeker dat dit zal lukken.

Olivia:

Over de stage in Masku:

Op Maandag heb ik twee Engels sprekende volg patiënten gekregen  die ik alleen kon begeleiden in hun revalidatie periode. Mijn twee volg patiënten heb ik in totaal  elk twee keer gezien voor interventies . Ik heb bij volg patiënten 1: vooral handrevalidatie gedaan en sensatie training. Bij mijn andere volg patiënten was het vooral adviseren van hulpmiddelen of tips meegeven.

Op donderdag hebben Niels en ik een gemeenschappelijke patiënt gekregen die voor een langere revalidatie periode(3 weken) ging verblijven in Masku. De taak deze week was dat we samen het interview/ intake gesprek  moesten afnemen en de doelstelling/ goals voor deze patiënt vast te zetten en mogelijke interventies in te plannen. We hebben voor deze patiënten de goalsetting in het multidisciplinair team mee gevolgd.

Enkel dingen die mij zijn opgevallen op stage:

Hier geven de ergotherapeuten vaak oefeningen mee naar huis  en ideeën aan patiënten zodat hun revalidatie  zelf een beetje zelf kunnen voorzetten thuis. De ergotherapeuten proberen de patiënt aan mee te denken van wat ze zouden kunnen thuis doen ( zeer client centered) omdat als je zelf aan iets denk het ten eerst beter onthoud en ten tweede als iets van uit u zelf komt en niet door een andere is er meer kans dat je het werkelijk gaat doen.

Ook is het mij opgevallen dat het Finse Healthcare system nog altijd zeer moeilijk is voor mij om te begrijpen ik hoop binnen kort een les te hebben erover. De ergotherapeuten in Masku maken recommandatie voor nodige hulpmiddelen dan wordt dat gestuurd naar de Kela die dan beslist om de nodige hulpmiddelen of aanpassingen te gunnen aan de patiënten. De patiënten kunnen dan naar hun gezondheidshuis gaan van hun stad om het product te krijgen. Het is dus belangrijk dat de ergotherapeut in detail kan uitschrijven waarmee patiënt hulp nodig heeft en waarom.

Over de lessen:

De lessen verlopen vlot dankzij de Finse lessen kan ik mij al goed introduceren brengt soms wel proberen als ze dan in Fins tegen mij voort blijven praten. Dit omdat ze woorden vervormen afhankelijk van de situatie en ze hun zinnen heel lang zijn omdat ze altijd iets toevoegen.

Hieronder een heel klein stukje van onze Finse les (hier bij kun je het eens proberen ) :

Moika!!/ Moi!!/Hey!! (hallo/hello)

Minä olen Olivia lucarelli (I am Olivia Lucarelli/ ik ben Olivia Lucarelli)

Minä olen kaksikymmentäkaksi (I am 22/ik ben 22)

Minä olen Belgiastia  (I am Belgian/ ik ben belg)

Minä koitosin brusselista (im from brussels/ ik ben afkomstig van Brussel)

Minä asun Turussa. (I live in Turku/ ik leef in Turku)

Mina puhun Hollantia Ja Ranska ja englatia. ( I speak / ik spreek ….)

Moi moi! (bey/dag!)

Nähdään (see you/tot ziens)

Ik begrijp waarom Fins in de top 5 van moeilijkste talen ter wereld staat.

Leuk om te weten in de Finse taal bestaat er geen hij of zij… als ze dan Engels spreken weet je soms niet of ze over een vrouw of man spreken. Ook het feit dat de dagen van de week en feestdagen niet met een grote hoofdletter worden geschreven is voor soms moeilijk te aanvaarden (behalve als het in het begin is van een zin). Het zijn zeer leuke en interactieve lessen.