Mara week 2 kunnonkoti

Voor mij was het deze week een zware week. Ik zal het even kort overlopen:

Maandag: bezoek aan Masku (bij Olivia en Niels) waar ik een rondleiding heb gekregen en waar ik de verschillende faciliteiten heb gezien die ze gebruiken bij de revalidatie van neurologische cliënten. Ik was zeker onder de indruk

Dinsdag: rondleidingen aan studenten.

woensdag: rondleiding aan een professor in de zorg technologie. Hij kwam van Australië en kan geen Fins. Daarom dat ik samen met de andere student die in Kunnonkoti sta deze rondleiding in het Engels heb gegeven. Geloof mij ik was zenuwachtig en hij stelde natuurlijk ook heel technologische vragen, waar ik geen antwoord op had. Gelukkig dat er ook een leerkracht mee was met de rondleiding en heeft verduidelijkt dat wij niet rond de technologie werken ;). Ze was btw ook onder de indruk van onze rondleiding (pluspuntjes). Daarna was er ook nog een rondleiding aan zorgkundige studenten. Hier was het belangrijk om niet te professioneel te praten. Een quote van één van deze studenten: I don’t speak a lot dutch, but I can say you this: Merci beaucoup. Ik vond het zo lief dat die zoveel moeite deed, dat ik niet heb gezegd dat het eigenlijk Frans is.

Donderdag: halve dag yes! Natuurlijk krijg je op een halve dag een extra taakje. Ik moest een powerpoint presentatie maken voor internationale bezoekers zodat ze zeker kunnen volgen. Dit allemaal in het Engels. Het is niet altijd even makkelijk om Engels te praten en al zeker niet als niet iedereen Engels begrijpt, maar ik red mijzelf.

Vrijdag: Niels, Olivia en Emma (een student van de hogeschool van Antwerpen) kwamen op bezoek. Ik heb hen de rondleiding in het Nederlands gegeven (wat ook niet zo makkelijk was omdat ik alles moest vertalen in mijn hoofd). Uiteindelijk is dit ok gegaan en heb ik hen nieuwe technieken rond transfers kunnen aanleren (ik was hier enorm blij om omdat ik deze technieken dan zelf kon oefenen).

Hier zijn de foto’s van alle materialen, ruimtes en hulpmiddelen die ze laten zien in Kunnonkoti:

Keuken:

Volledige keuken: aangepast aan rolstoelgebruikers, personen met dementie of geheugenstoornissen en slechtziende. Ook zijn er hulpmiddelen te zien om te helpen met eten en drinken.

:

Hulpmiddelen

hoog/laag tafel: stopt wanneer die een stoel voelt en gaat dan een beetje omhoog zodat je niet vast kan zitten.

Stopcontact dat niet in de muur zit: minder ver voor rolstoelgebruikers

Veilige kookplaat: er moet een sensor worden afgedekt voor je kan koken en een veiligheid voor een te warme kookplaat

Aangepaste kast. Er is ook een hoog laag kast.

3 badkamers:

Aangepaste badkamer met contrast kleuren

Hoog laag wc en veiligheidsbaren

High tech badkamer met knoppen (voor bv bidet, doorspoelen,…) weer aangepast met veiligheidsbaren

klink met contrast kleur en veiligheidsbaar om de deur ook dicht te trekken. Ook een siliconen stuk op de grond waarover je niet kan vallen want het is soepel.

speciale stoel waarin je iemand ergonomisch kan wassen (gaat omhoog en omlaag).

Woonkamer:

Zitstoel om aangenamer recht te staan

Speciale stoel om de bloeddoorstroming te verbeteren (als je zit knel je de bloeddoorstroming naar je benen af). Misschien een idee om aan te kopen in Odisee? 😉 Zeker een aanrader tijdens de blok!

Woonkamer met stoelen die iets hoger zijn–> makkelijker rechtstaan. Ook zijn de gordijnen en stoelen niet ontvlambaar.

Transfertools:

Een helling voor de rolstoel (je kan die verplaatsen). Daarom materialen om transfers te vergemakkelijken (zoals een schijf om makkelijk te draaien om bijvoorbeeld in de auto te geraken)

Bed met transfer lift

Easy glide en ladder

Kleine technologische tools:

Gehoor en zien:

Dit is Kunnonkoti! Zeker een aanrader om langs te komen als je hier ooit in Finland bent 😉