¡Buenas, CEPIA!

In onze tweede stageweek werden we vanaf dag 1 uit onze comfortzone gehaald. We werden namelijk gevraagd om naar een hele lijst families te bellen om te melden dat er die dag nog schoolsupplies konden afgehaald worden. Dit was belangrijk, aangezien deze mensen het armste zijn en dus het meeste recht hadden op deze laatste pakketten. Extra spannend voor ons, omdat dit allemaal in het Spaans moest gebeuren! Achteraf bekeken was onze stress niet nodig, omdat de telefoontjes vlotter verliepen dan verwacht. Vandaar dan ook de titel van onze blog, aangezien we elk telefoongesprek begonnen met ¡Buenas CEPIA!. Buenas is één van de belangrijkste woorden hier in Costa Rica. Het is afkomstig van buenas dias (goeiedag)  en dit wordt niet enkel gebruikt tussen familieleden en kennissen, maar ook door iedereen die elkaar tegenkomt op straat.

Woensdag ging onze eerste therapie met kinderen met een beperking door. Samen met Karen, de fysiotherapeute, werkten we rond fijne motoriek en kleuren. De meeste kinderen genoten hiervan, behalve één meisje; ze viel de gehele sessie in slaap. Zowel al de aanwezige moeders, als de fysiotherapeute , als wij kregen haar niet wakker. Oorspronkelijk was beslist dat ieder van ons apart één keer per week mee een fysieke therapie zou begeleiden. Na deze eerste sessie werd beslist dat ze de hulp van ons beiden kon gebruiken, waardoor we nu niet één, maar twee sessies per week samen zullen begeleiden.

Deze week werd ons schema aangepast, waardoor we nu op donderdag in plaats van vrijdag onze vrije dag hebben. Vrijdag eindigde onze stageweek met het opruimen van een lokaal. Hierna richtten we het lokaal in volgens Montesorri. Het lokaal wordt verdeeld in verschillende hoekjes, zoals Engels, kunst, aardrijkskunde… Het kind heeft de vrijheid om zelf te kiezen rond welk thema het wil werken. Door de inrichting stimuleert het de zelfstandigheid van het kind, terwijl hij toch begeleid wordt. Dit lokaal zullen wij gebruiken voor onze PANI sessies. Het PANI-project is bedoeld voor kinderen met problemen op verschillende levensdomeinen, zoals psychologische problemen, leerstoornissen, gedragsproblemen… We werken integraal op 3 domeinen, namelijk recreativo (recreatieve spelen), aprendizaje (leren) en psychopedagogica (accent op de psychologie). De groepen waar we mee zullen werken hebben een leeftijd van 6-13. Deze brede doelgroep maakt het voor ons wel moeilijk een gepaste activiteit aan te bieden.