Salam aleykum Nanga def?
Hallo iedereen, mijn tweede week zit er helaas op en zit hier met een nieuw blogbericht. Maandag startte ik met mijn tweede stageweek. Ik kreeg mijn uurrooster voor de komende weken en enkele volgcliënten (ongeveer 2 per klas), waarbij ik de komende weken individuele therapieën aan ga geven. Aangezien de kinderen hier om 13 uur al naar huis gaan, krijgen we als stagiair of leerkracht in de namiddag de tijd om aan onze lessen en therapieën voor de komende dagen te werken. Daarnaast nam ik de tijd om te dossiers van mijn volgcliënten in te lezen en ondersteunde ik de leerkrachten waar nodig.
Het inlezen in de cliëntendossiers gaat in het Centre Aminata Mbaye zeer anders aan toe dan in België. Ze hebben namelijk geen programma voor digitale cliëntendossiers, waardoor alles (handgeschreven) in een schrijft wordt bijgehouden. Wanneer je een dossier van een kind wilt lezen, moet je deze gaan uitlenen bij het secretariaat of de leerkracht. In elk dossier worden de rapporten, afgenomen assessments, enz. bewaard. Dit betekent dat men na elke sessie moet neerschrijven wat men gedaan heeft, aan welke doelen men gewerkt heeft en of dezen al dan niet bereikt zijn.
In het centrum zijn twee soorten groepen aanwezig. De eerste Groep ‘Yewu’ (d.w.z. ‘opwekken ‘in het Wolof) is de doelgroep waarin ik mij vooral zal richtten. Het bestaat uit kinderen met een mentale beperking tussen 5 – 14 jaar die ondersteunt worden gedurende elke dag van de week behalve woensdag. In deze groep heeft elk kind zijn eigen handelingsplan waar er telkens wordt gekeken naar de individuele noden en behoeften. Er wordt zowel aandacht gegeven aan de educatieve doelen zoals leren lezen en schrijven als de dagdagelijkse taken. Daarnaast is er ook de groep ‘Yakar’ (d.w.z. ‘hoop’ in het Wolof). Deze bestaat uit mensen met een beperking tussen 14 – 30 jaar. Zij krijgen enkel op woensdag les. Opnieuw wordt er dan telkens ingespeeld op de behoeften en noden van de cliënt. Tijdens de rest van de week komen de cliënten naar het centrum waar er verschillende activiteiten worden georganiseerd zoals lezen, schrijven, ateliers, enz. In de namiddag vertrekken de cliënten naar de partners waar ze werken of stagelopen om een bepaald beroep aan te leren (bv. timmeren, administratie, naaien, restauratie, kapper, kuisen…).
Woensdagnamiddag en donderdag was ik heel erg ziek, waardoor ik van mijn stageplaats thuis moest blijven. Door de voedselverandering had ik buikgriep en was ik misselijk. Maar dit komt wel is voor bij de meeste studenten die ik hier in Senegal heb leren kennen. Verder heb ik op vrijdag twee van mijn volgcliënten kunnen observeren in de klas. Bovendien mocht ik ze tijdens de computerles ondersteunen. Er is één computerlokaal waar de kinderen één uur per week ICT-les/ – therapie krijgen. Tijdens deze therapieën leren de kinderen typen, internet gebruiken, de kleuren en vormen aan de hand van spelletjes, etc.
Net als vorige week werd er zaterdag gevoetbald. Dit wordt altijd door de jongens van de wijk georganiseerd. Vaak in samenwerking met jongens uit andere wijken. ‘s Avonds mocht ik getuige zijn van een leuke gebeurtenis in de voetbalgeschiedenis van Senegal. Na het winnen van de Afrika Cup (vorig jaar), werd dit jaar de Lokale Afrika cup en Beach soccer cup gewonnen wat natuurlijk voor feest zorgde in het gastgezin. Er werd heel de nacht gedanst en gefeest. Ook buiten konden de toeters, lawaai en losbandige sfeer niet missen.
Vandaag (zondag) staat er een dagje schoolwerk gepland. Ik zal mijn therapieën voor de komende week voorbereiden en al wat werken aan mijn stageverslag.
Hieronder nog enkele sfeerbeelden van de voorbije week!
Ba beneen yoon!
Hieronder nog enkele beelden van de voorbije week: