Inleefreis Ghana 2024

Vrijdag 23 februari 2024

Dezelfde groepsindeling wordt behouden voor de tweede stagedag, en dit op uitdrukkelijke vraag van de ziekenhuizen zelf omdat we de manier van werken al wat kennen.

Het is jammer dat er in één van de twee ziekenhuizen zo goed als niets te doen is. Tegen de middag komt deze groep ook naar het andere ziekenhuis waar dr. Ishaq op de spoedafdeling een heel interessante bedside les geeft over een patiënte met een beroerte. Hij weet de les zodanig op te bouwen dat niemand deze leerstof nog vergeet.

Wie wil krijgt de kans om te zien hoe de overledenen gewassen en opgeborgen worden. Vrijdag is een drukke dag in het mortuarium, want begrafenissen gaan enkel door op zaterdagen. De verantwoordelijke van het mortuarium legt ons de belangrijkste gebruiken uit in geval van een overlijden. De pas overledenen worden schoongemaakt met water en/of zeep. Dit kan door de familie gebeuren volgens een rituele wijze of wordt door het personeel door het mortuarium gedaan. Hierna wordt de overledene opgespoten met formaline. Afhankelijk van de grootte van het lichaam wordt 1, 2, 3 of 4 liter formaline gebruikt. Op die manier kan het lichaam tot meerdere jaren in de koelkamer bewaard worden, meestal tot de familie voldoende geld heeft om hun familielid te begraven.


De overledenen die de volgende twee zaterdagen begraven worden, worden uit de koelkamer gehaald om in de late namiddag getransfereerd te worden naar hun familie waar ’s avonds een wake en later de begrafenis plaatsvindt. Het is mogelijk om een lichaam op formaline nog een week thuis te bewaren.