Inleefreis Ghana 2024

Zaterdag 24 februari 2024

Weekend, onze eerste ‘uitslaapdag’, wat betekent dat we maar tegen 9 uur aan het ontbijt moeten zijn. Er is lekkere avocadotoast met spiegelei…. Enkelen onder ons kiezen ervoor om dit over te slaan of maar een heel klein beetje te eten, om maag en darmen te sparen.

In de voormiddag wordt er nog wat verder gewerkt aan de voorbereiding van de projecten, die de volgende dagen op het programma staan. Meer hierover in de verslaggeving van de volgende dagen!

Na een lichte lunch (croque tonijn) laten o.a. Hayu, Sera, Moses en Ebe ons enkele wijken van Kpando zien en ook het Health Center waar Ebe werkt.

In tegenstelling tot bij ons wordt de kerk enkel gebruikt voor katholieke vieringen en dopen. Ceremonies zoals begrafenissen en huwelijken vinden plaats buiten het kerkgebouw.

 

 

Rond 15 uur komen we aan bij het voetbalstadion. Het nieuwe voetbalstadion van Kpando wordt ingehuldigd en de voetbalploeg van Kpando speelt de match tegen de sterke ploeg Kotoko.

 

Het is indrukwekkend om te zien hoe iedereen opgaat in het voetbalspel. Na de eerste helft begint het plots te regenen, de eerste regenbui sinds maanden hier. Het spel gaat verder, maar de supporters springen als het ware over ons heen om te gaan schuilen in de openingen onder de staantribune. Ieder van ons heeft nog nooit zo graag in de regen gestaan. Na de bui, die amper een twintigtal minuten duurt, wordt het opnieuw even warm als voorheen.

Het straatbeeld, o.a. de straatgoten, zien er hier helemaal anders uit dan bij ons.

In het terugkeren lopen we nog even over de markt om er stoffen te kopen waarvan we bij de naaister broeken, kleedjes, toiletzakjes, …. willen laten maken.

Na het avondeten gaan we het uitgangsleven even opzoeken in Chairman, een hippe bar in Kpando. We worden goed begeleid door enkele EMO-medewerkers.