Inleefreis Ghana 2024

Donderdag 22 februari 2024

Het is vroeg opstaan vandaag voor de eerste stagedag.

Vandaag wordt de groep gesplitst: Lore, Timo, Julie en Kathy lopen stage in het Anfoega Hospital, Amber, Lieselot en Laure gaan naar St. Patrick.

Anfoega hospital
St. Patrick

Er zijn heel wat interessante wondzorgen, we kunnen meelopen met de verpleegkundigen en samen met hen patiënten zien op de afdelingen pediatrie, waar ook Kind&Gezin langskomt, gynaecologie en spoed. We hebben ook het geluk dat we een bevalling kunnen bijwonen.

Dr. Ishaq geeft een interactieve en beklijvende les cardiologie. We maken meteen afspraken om hem de volgende jaren in te zetten in onze lessen, al dan niet online.

Sabrien, Leen en Lisa zouden op prospectie gaan naar drie weeshuizen, maar uiteindelijk bezoeken ze één weeshuis met z’n drietjes en bezoeken we het tweede en tevens laatste weeshuis met de hele groep. In het eerste weeshuis verblijven 20 kinderen. De doelgroep bestaat voornamelijk uit kinderen – de jongste is twee jaar, de oudste is 23 jaar – die besmet zijn met HIV. Acht van hen hebben reeds aids. Alle dossiers worden door de sociale dienst van de overheid geëvalueerd vooraleer ze in het weeshuis terecht komen. Sommigen van hen worden doorverwezen door vanuit het ziekenhuis en blijven er uiteindelijk nadat duidelijk is gebleken dat ze geen familieleden meer hebben waar ze terecht kunnen. De kinderen blijven er tot ze zelfstandig genoeg zijn om alleen te gaan wonen en te reïntegreren in de maatschappij. In het verleden werden enkelen geadopteerd, maar deze procedure is heel moeilijk en is dus zeldzaam.

In het tweede weeshuis worden we verwelkomd door de stichter van het tehuis. Deze vrouw richtte in 2006 het weeshuis op na het overlijden van twee van haar vier kinderen en haar echtgenoot. Op een gegeven moment was ze verantwoordelijk voor 52 kinderen, op heden verblijven er nog 10 kinderen. Het weeshuis bouwde ook een school op het domein waar zo’n 40 kinderen, ook kinderen vanuit de buurt dus, les krijgen. We zien hier alvast kansen voor studenten van onze opleiding Gezinswetenschappen.