Hier in Plett zien we dagelijks de rijke (Westerse) kant van Zuid-Afrika, maar worden we ook geconfronteerd met de zeer arme wijken. Deze rijke en arme wijken liggen nog geen 10 minuten van elkaar verwijderd. Wij verblijven aan de kust in een huis met ongeveer 12 vrijwilligers. De meeste huizen hebben hier een prachtig uitzicht op de zee. In onze omgeving bevinden zich zeer moderne huizen die meestal als buitenverblijf worden gebruikt. In de hoofdstraat vind je tal van restaurants en winkels. Ook in de supermarkt kan je veel producten kopen die we in België gebruiken. Hieraan merk je dat ze heel veel voor de toeristen doen zodat ze het naar hun zin hebben. Hier verdienen ze het meeste geld door de toeristen. Zo laden ze bijvoorbeeld je boodschappen in in de supermarkt. De eerste keer was het zeer onwennig want we wouden onze eigen spullen inladen en vonden niet dat ze dat voor ons moesten doen. Nu hebben we gemerkt dat dit de normale manier van handelen is en ze het eerder als een belediging opvatten als we het in hun plaats doen.
Wanneer we iets meer landinwaarts gaan komen we bij de townships. Zoals we al eerder zeiden komen de meeste kinderen van Sterreweg uit een township. Hier is het volledig de omgekeerde wereld… Ze leven met enorm veel mensen samen op een kleine oppervlakte. Ze hebben geprobeerd om een huis te bouwen van materialen die ze op straat kunnen vinden. Meestal bestaat het huis uit hout en golfplaten. Er bevindt zich veel vuil op de grond en er leven veel dieren zoals: straathonden, straatkatten, kippen en koeien. Hierdoor is er zeer weinig hygiëne en zijn het alles behalve optimale levensomstandigheden.
Dit weekend zijn we naar een lokaal marktje gegaan. Aan de ene kant stond het vol met eetkramen, waar je van veel lekkers kon genieten. Aan de andere kant waren het meestal zelfgemaakte spullen. Hier zagen we de typisch afrikaanse kraampjes met armbanden, stoffen/doeken, kleren en allerlei handmade spullen. Daarnaast zagen we dan weer de Westerse kant terug in sommige kraampjes. Zo konden we zelfs genieten van onze eigen ‘Belgische’ wafels.
Zo zie je maar… Ons klein ‘Belgenland’ is tot in Zuid-Afrika gekend.