Alles in teken van emoties

Onze derde week draaide vooral rond emoties en meer bepaald liefde. In week 4 gaan we verder met het thema, maar dan halen we allerlei verschillende emoties aan.

Maandag werkten we met de jeugd (18+). We deden een groepsactiviteit waarbij we decoratie maakten voor de volgende dag. Ze leerden in groepjes van 3 of 4 personen samenwerken. Zowel grove als fijne motoriek werd toegepast. Ook vaardigheden als bimanueel handelen, schrijfvaardigheden en sensomotorische vaardigheden kwamen aan bod. 

Dinsdag was het valentijn en kwamen zowel de leerkrachten als de kindjes gekleed in het rood en wit naar school. Wij maakten een fotobooth zodat de kindjes allemaal op de  foto konden. Er werd een prijs uitgereikt voor de best geklede jongen en het best geklede meisje.

Woensdag stond ik terug in de twinkle star class. Dit zijn de kindjes van 0-4. Ze hebben gevraagd of ik hier het meeste kan helpen omdat het een zeer diverse groep is en dus zeer moeilijk is voor de zorgverleners. De kinderen hebben meer structuur nodig en zijn heel verschillend op cognitief niveau. Lode staat vooral in de glitterclass (5-9j). Hier is een echte juf aanwezig.

We volgden 2 individuele therapieën met de ergo. Beiden hebben een cva gehad op jonge leeftijd. Het meisje functioneert in het algemeen redelijk goed. Ze gaat naar een gewon school, maar komt naar de revalidatie voor haar gangpatroon en evenwicht. Wanneer ze bewegingen wil uitvoeren, verhoogt haar tonus en krijgt ze een spastisch patroon. De jongen is heel lang niet behandeld geweest. Hij heeft een rechterhemibeeld.  We merken wel dat er vooruitgang is na een therapiesessie.  We willen hem nu vooral een goede zithouding en goede rompbalans aanleren. Dit proberen we door hem aan de computer te laten werken. Het is nieuw voor hem en hij was enorm onder de indruk.  We gaven hem ook de opdracht om zijn rechterhand in te zetten voor het bedienen van de computer.

Vrijdag maakten we een estafette voor de jeugd.  Hierbij maakten we kleine opdrachtjes waarin vooral grove motoriek, oog-hand coördinatie, sociale aspecten, sensomotoriek en volgehouden aandacht aan bod kwamen. Al spelend leren is voor deze groep de sleutel tot succes.

Al twee fijne weken in Sterreweg

Onze eerste twee weken bij Sterreweg zijn zeer goed verlopen. In de eerste week observeerden we in alle klassen zodat we de manier van werken leerden kennen. We gingen elke dag in een ander klasje helpen en zo konden we ook de kindjes beter leren kennen. Nu hadden we een beter overzicht gekregen en konden we nadenken welke groep ons het beste ligt, welke kinderen de meeste zorg nodig hebben,  welke kinderen de meeste groeimogelijkheden hebben en wie we gingen kiezen als volgpatiënt…

Met deze bus rijden we dagelijks naar onze stageplaats.

Tijdens de tweede week draaiden we al volop mee. We kregen van de ergo’s wat opdrachtjes en gaven zelf aan waar we als ergo iets extra konden betekenen. Ze vertelden ons dat er binnenkort een klein winkeltje ging komen op sterreweg met gezonde snacks en stukken fruit. De oudste kinderen mogen de snacks verkopen en de andere kinderen mogen inkopen komen doen.  Wij als ergo’s kregen de taak om dit te organiseren. Met de 10-18 jarige gaan we portemonnees maken en met de jongeren maken we een soort kassa uit papier mache. De portemonnees worden gemaakt uit een melkbrik. Zo heeft ieder zijn eigen portemonnee en kan hij/zij betalen voor de snack. De portemonnees kunnen op verschillende minieren geopend worden. We maken er met draaidoppen, met elastiekjes en met velcro. De betaling kan gebeuren op verschillende manieren: met foto’s, met getallen, met kleuren, met vormen,  met centjes,… Hier in het orcahuis hebben we onze huisgenoten de opdracht gegeven om veel melk te drinken en om zeker de brikken bij te houden.

Woensdag hebben we onze eerste bakactiviteit gehouden. Vier kinderen waren dolenthousiast om lekkere muffins te maken. We leerden hun en lieten hun ruiken aan de verschillende ingrediënten, leerden hun hoeveelheden afwegen en we zorgden er samen voor dat het een succes werd. Vol goede moed staken we ze 20 minuten (zo stond op de verpakking) in de oven. Na meer dan een uur konden we eindelijk genieten van overheerlijke muffins. Nu weten we dat ook ovens in Zuid-Afrika hun tijd nemen.

Donderdag was het stralend weer en konden er 10 kinderen mee voor hippotherapie. Daar mochten we samen met de kindjes op het paard en konden we genieten van een adembenemend uitzicht.

De jeugd (+18j) maakt dagelijks armbandjes en kettingen die in een lokaal winkeltje in Plett verkocht worden. De opbrengst gaat naar Sterreweg en zij kunnen hierdoor nieuwe materialen aankopen. Mooi initiatief, maar lode en ik vonden dat we toch iets anders met de jongeren konden doen. Elke vrijdag voorzien wij nu een activiteit en zorgen we ervoor dat ze wat meer beweging krijgen. Onze eerste activiteit was zeer goed meegevallen. We deden allemaal spelen met de bal. Aangezien het zo warm was veranderden we de bal in spons met water. Dit vonden ze natuurlijk super. Ze waren zeer enthousiast en hoopten dat ze meer van deze dingen konden doen.

 

 

Een enorme diversiteit in cultuur

Hier in Plett zien we dagelijks de rijke (Westerse) kant van Zuid-Afrika, maar worden we ook geconfronteerd met de zeer arme wijken. Deze rijke en arme wijken liggen nog geen 10 minuten van elkaar verwijderd. Wij verblijven aan de kust in een huis met ongeveer 12 vrijwilligers. De meeste huizen hebben hier een prachtig uitzicht op de zee. In onze omgeving bevinden zich zeer moderne huizen die meestal als buitenverblijf worden gebruikt. In de hoofdstraat vind je tal van restaurants en winkels. Ook in de supermarkt kan je veel producten kopen die we in België gebruiken. Hieraan merk je dat ze heel veel voor de toeristen doen zodat ze het naar hun zin hebben. Hier verdienen ze het meeste geld door de toeristen. Zo laden ze bijvoorbeeld je boodschappen in in de supermarkt. De eerste keer was het zeer onwennig want we wouden onze eigen spullen inladen en vonden niet dat ze dat voor ons moesten doen. Nu hebben we gemerkt dat dit de normale manier van handelen is en ze het eerder als een belediging opvatten als we het in hun plaats doen.

Wanneer we iets meer landinwaarts gaan komen we bij de townships. Zoals we al eerder zeiden komen de meeste kinderen van Sterreweg uit een township. Hier is het volledig de omgekeerde wereld… Ze leven met enorm veel mensen samen op een kleine oppervlakte. Ze hebben geprobeerd om een huis te bouwen van materialen die ze op straat kunnen vinden. Meestal bestaat het huis uit hout en golfplaten. Er bevindt zich veel vuil op de grond en er leven veel dieren zoals: straathonden,  straatkatten, kippen en koeien. Hierdoor is er zeer weinig hygiëne en zijn het alles behalve optimale levensomstandigheden. 

Dit weekend zijn we naar een lokaal marktje gegaan. Aan de ene kant stond het vol met eetkramen, waar je van veel lekkers kon genieten. Aan de andere kant waren het meestal zelfgemaakte spullen. Hier zagen we de typisch afrikaanse kraampjes met armbanden, stoffen/doeken,  kleren en allerlei handmade spullen. Daarnaast zagen we dan weer de Westerse kant terug in sommige kraampjes. Zo konden we zelfs genieten van onze eigen ‘Belgische’ wafels. 

Zo zie je maar… Ons klein ‘Belgenland’  is tot in Zuid-Afrika gekend.