Categorie archieven: Ergotherapie

Een laatste keer met de volgpatiënt

Hey allemaal!

Het einde van de stage is in zicht en gisteren heb ik mijn allerlaatste sessie met mijn volgpatiënt gehad. Dit vind ik ontzettend jammer, want het was de beste volgpatiënt die ik me kon inbeelden. Hij fleurde men dag op mijn zijn enthousiasme over mijn sessies. Hieronder wil ik graag wat meer informatie geven over mijn ervaringen met deze patiënt.

Haja (zijn bijnaam) is een 30 jaar oude man. Hij heeft enkel op fysiek vlak problemen. Hij heeft een hoge tonus over het gehele lichaam. Voor dat hij bij ons terecht kwam heeft hij nooit een behandeling gekregen voor deze problemen en als gevolg hiervan heeft hij contracturen in de kuiten en de vingers. Dit wil zeggen dat hij de knieën niet meer volledig kan strekken omdat de spier te kort geworden is. De vingers in de linkerhand daarentegen kunnen moeilijk geplooid worden.

In de eerste sessie merkte ik meteen op dat de tonus de hoogte inging vanaf het moment dat Haja iets deed of zei. Mijn belangrijkste doelstelling bij hem was dus het onder controle krijgen van deze tonus. Dit deed ik aan de hand van mobiliseren, relaxeren en Perfetti. Perfetti is een techniek waarbij de patiënt de ogen moet sluiten en hij eerst gewoon de beweging moet voelen. Zo voelt hij aan op welk moment de tonus stijgt. Als hij voelt dat deze stijgt, kan hij op tijd de beweging stoppen en relaxeren.
Relaxeren bleek enorm moeilijk voor hem. Hij wilt zoveel mogelijk bewegen om zo snel mogelijk te verbeteren (wat dus een foute gedachte is in zijn geval). In elke sessie kwamen relaxatie en mobilisatie aan bod. Na deze oefeningen deed ik elke week iets anders: communicatie, grove motoriek, fijne motoriek, coördinatie en kracht. Na enkele sessies merkte ik al een grote verbetering op in de bewegingen die hij kon maken. Hij was veel meer ontspannen en kon bewegingen meer gecontroleerd uitvoeren.

In mijn laatste therapie ben ik op bezoek gegaan bij hem thuis. Hier heb ik verschillende tips gegeven naar aanpassing van meubelgebruik en gebruik van hulpmiddelen. Zoals eerder al gezegd moet er gezorgd worden dat al het materiaal goedkoop en eventueel zelf maakbaar is. Alle hulpmiddelen die ik wou aanraden heb ik dus op voorhand gemaakt (of heb ik laten maken door de ‘handige’ collega’s). Op die manier konden we dit meteen uit proberen en was het duidelijk hoe elk hulpmiddel in elkaar zat. Hieronder enkele foto’s van het huisbezoek.

DSCN2628
De keuken
DSCN2623
Oefenen met de snijplank

 

DSCN2627

Ik kan me nog steeds zijn trieste blik herinneren toen ik zijn huis verliet. Nu dat ik hem weet wonen kan ik steeds eens terugkeren om te kijken hoe het met hem gaat. De eerste plannen worden al gemaakt om ooit naar Madagaskar terug te keren! 😉

ASIMCA

Vorige week zijn de leerkrachten van de school ASIMCA langs gekomen. We hebben hen adviezen gegeven van wat ze kunnen doen in de klas en wat ze eventueel aan de ouders kunnen meegeven. We hebben hierbij veel voorbeelden gegeven, zodat ze goed op de hoogte zijn en het zelfstandig kunnen gebruiken na ons vertrek. Deze keer heb ik de leerkrachten de uitleg gegeven, omdat Kelly de uitleg reeds gegeven had aan de leerkrachten van de school CRMM. Zo hebben we ieder een school kunnen meegeven van wat we hier ontwikkeld hebben, samen met het gedachtegoed van ergotherapie.

DSCN2354

Bezoek aan de school voor kinderen met een beperking

Gisteren was het een heel drukke stagedag. Eerst en vooral hebben we een huisbezoek gedaan bij een patiënte. Deze patiënte is 30 jaar en heet Clémence. Ze heeft een hoge tonus over het gehele lichaam. Hierdoor lukt het haar niet om zich zelf te verplaatsen of activiteiten te ondernemen. Het communiceren met anderen is ook zeer moeilijk. Ze woont nog bij haar ouders op het plattenland. Ze hadden een Pouse-Pouse gestuurd om ons te komen halen. De rit heeft een uur geduurd en ging over hele modderige en hobbelige wegen. We vonden het weer heel erg om de man zo te zien zweten, maar we hebben ons ingehouden om niet gewoon te voet verder te gaan. Het huis was heel afgelegen en om er te geraken moesten we over heel modderige ‘wegen’ lopen. De mama van de Clémence stond ons buiten op te wachten en was zeer blij om ons te zien.  De familie woont op de eerste verdieping en om daar te geraken moesten we een soort trap/ladder op. We vroegen ons meteen af hoe onze patiënte omhoog en omlaag geraakt. Toen we de living binnenkwamen begon Clémence te glimlachen en geluiden te maken. Ze is altijd zeer blij om met ons oefeningen te mogen doen. We begonnen er dan ook meteen aan. Eerst en vooral hebben we gemobiliseerd om de tonus wat te verlagen. Nadien hebben we coördinatie oefeningen gedaan. Het was de bedoeling dat ze de ballon raakte met  het lichaamsdeel dat wij aanwezen. Dit lukte goed met de benen en met de linkerarm. De rechterarm was veel stijver en bijgevolg dus ook moeilijker om te controleren. Als volgt deden we wat oefeningen in de zetel en gaven we wat tips naar positionering toe. De mama vroeg ook tips voor oefeningen voor de rechterhand. Ze stelde de vraag of een gipsje kan helpen om de hand in een goede houding te kunnen krijgen. Wij hebben geopperd dat ze een spalkje kan proberen te maken met ‘goedkope’ materialen.

DSCN2285
Hier zie je ons met Clémence en haar mama
DSCN2286
Het uitzicht vanuit het raam van hun huis
DSCN2288
Op terugweg

 

Om 10u45 moesten we dringend naar onze volgende afspraak, maar de mama had speciaal voor ons thee gezet en beignets gekocht. Dat konden we dus niet afslaan. Om 11uur zijn we met de Pouse-Pouse vertrokken naar CRMM. CRMM is een school voor kinderen met beperkingen. Veel van de patiënten komen bij ons voor een behandeling. Nu was het onze beurt om eens naar hen te gaan en een kijkje te nemen op hun school. De school zag er een beetje vervallen uit en de meeste klassen waren minimaal ingericht. Er zaten gaten in de vloeren en er is waterschade op de muren.  Hieronder zie je enkele foto’s, zo kunnen jullie de sfeer ook eens opsnuiven.

DSCN2317

DSCN2318

DSCN2292

DSCN2293

DSCN2301

DSCN2303

DSCN2305

DSCN2310

DSCN2312

DSCN2315

We kregen een rondleiding en stelden vragen naar hoe zij te werk gaan in de klas. Nadien hebben wij tips aan hen gegeven over de aanpak van kinderen met mentale en/of fysieke problemen. We hebben ook een document afgegeven waar alle adviezen en afbeeldingen instonden. We hadden enkele materialen mee om oefeningen uit te leggen en om aan te geven dat je met goedkoop en alledaagse voorwerpen zeer veel kunt doen.  Als laatste hebben we de helft van het gesponserd materiaal afgegeven (de andere helft is voor een andere school). Hiermee waren ze natuurlijk zeer blij, buiten de posters in de klassen hebben ze voor de rest zeer weinig materialen. Donderdagnamiddag zullen enkele leerkrachten van de andere school ook langskomen, dat is dus voor de volgende blogupdate.

 

 

Al enkele vorderingen

Hey allemaal,

Heel erg bedankt dat jullie ons blijven volgen op onze blog. Vanaf nu zullen we iets meer informatie proberen te geven over onze therapieën met de patiënten. Nu zullen we soms eens een foto’s maken met hen en met jullie delen.

Deze namiddag hebben we twee patiënten tegelijk behandeld. Dit doen we al twee weken en ze vinden het fantastisch. Ze kenden elkaar niet, maar hebben dezelfde leeftijd en een zelfde problematiek. Het ene is een meisje, hier hebben we al eerder iets over geschreven, waarbij de bekken naar binnen gedraaid zijn. Hierdoor heeft ze weinig balans en kan ze niet stappen. De andere is een jongen met spitsvoetjes. Momenteel mobiliseren we veel en stretchen we de spieren. Dit doen we aan de hand van spelletjes.

Er is al wel wat verbetering te merken. Het meisje kan al zelfstandig zitten met de benen open ( dit kan je misschien zien op de foto hieronder) en bij de jongen is het linkerbeen al heel goed. Hij kan op zijn voet staan met de hiel op de grond. Het rechterbeen is nog weinig gevorderd, maar we geven de hoop niet op!

DSCN2003

DSCN2004

Voor de rest was het ook de laatste keer dat we te voet naar de stageplaats gewandeld zijn. Vanaf zondag gaan we met de bus. We willen toch nog enkele leuke dingen doen met deze familie voordat we naar de volgende verhuizen. We houden jullie op de hoogte.

De eerste pouse-pouse rit

Vandaag was het een lekker warme dag in Madagaskar. Als we tijd hadden (tussen het ontvangen van de patiënten door) konden we dus lekker in het zonnetje zitten. Na de middag werd het wat bewolkter, maar het bleef zeer warm. Ideaal weer voor een ritjes in de Pouse-Pouse dus!

IMG_1419

We gingen op huisbezoek bij 2 patiënten en we hadden afgesproken dat ze een Pouse-Pouse zouden sturen om ons op te halen. Eenmaal in de Pouse-Pouse voelde we ons toch niet helemaal op ons gemak. We vonden het heel erg om zo getrokken te moeten worden door een man op blote voeten en gescheurde kledij. Elke bergop dat we deden, moesten we ons inhouden om uit te stappen en mee te helpen duwen. We moeten nog een beetje beseffen dat het ook maar werk is voor hen en de enige manier vaak om een centje te verdienen. Ons ritje van ongeveer 30minuten heeft ons 1euro (voor 2 personen dus) gekost

.IMG_1430

IMG_1423

Het huisbezoek op zich was heel fijn. Eerst hebben we een kleine jongen wat gemobiliseerd. Deze kan niet goed lopen omwille van spitsvoeten (loopt dus enkel op zijn tenen) en het niet kunnen strekken van de knieën. Hierdoor had hij zeer weinig balans en viel hij veel. Het probleem bij hem bevindt zich in de te korte spieren van de kuiten. We hebben de moeder al wat tips gegeven voor enkele mobilisatie- en stretchoefeningen.

De volgende patiënt is een vrouw van middelbare leeftijd die verlamt is vanaf haar middenrif. Haar linkerarm is volledig functioneel en de rechterhand gedeeltelijk (enkel de vingers niet). Momenteel wordt ze voor alles geholpen. Ze kan zich niet wassen, aankleden, verplaatsen en ze kan niets doen in het huishouden. We hebben wat voorstellen gedaan naar kleine hulpmiddelen die haar autonomie zouden verhogen. Ideeën naar woningsaanpassingen zijn in deze context helaas niet toepasbaar. Voor het geven van advies hadden we goed nagedacht dat deze hulpmiddelen goedkoop en eventueel zelf maakbaar zouden zijn.

  • Zo hebben we voorgesteld om een wasborstel met een verlengde steel aan te schaffen. Op die manier kan ze verder reiken en haar eventueel zelf gedeeltelijk wassen.
  • Daarnaast hebben we handgrepen aangeraden. Deze vond ze zeker nodig om recht te geraken uit haar bed of van de wc.
  • Als laatste hebben we een ideetje gegeven om een vorm uit ijzerdraad te maken zodat ze zelf haar kousen kan optrekken. We hadden geen voorbeeld van zo een hulpmiddel bij en het bleek moeilijk om juist uit te leggen hoe dit in zijn werk zou gaan.
  • Daarnaast hebben we nog een voorstel gedaan om een tafeltje te maken om op haar rolstoel te plaatsen.
  • Als laatste hebben we enkele tips meegegeven naar oefeningen die haar zouden helpen om zelfstandiger te kunnen worden. We hebben haar aangeraden om haar armspieren te versterken. Elke dag enkele opdrukoefeningen in haar rolstoel zouden haar al een heel eind vooruithelpen. Dit is zeker nodig om zelf eventueel transfers te kunnen uitvoeren.

Na het huisbezoek hebben we als bedankje enkele advocado’s gekregen. Jammie dat gaat smaken!!

Huisbezoek

Manahona beste bloggers,

Vandaag hebben we naast enkele behandelingen in ons lokaaltje, ook een eerste huisbezoek afgelegd. Samen met onze tolk Era zijn we naar het huisje gewandeld dat maar op 10 minuutjes wandelafstand lag. We werden warm onthaald en mochten meteen in de zetel gaan zitten. Wat meteen opviel was de enorm kleine ruimtes. Er was een kleine living met enkele zetels en in de ruimte ernaast paste een bed, een stoel en een tafeltje.

Voordat we begonnen stelden we ons nog even voor aan de mama en de oma van ons patiëntje. Ons patiëntje is 5 jaar en superschattig. We vroegen wat ze vandaag gedaan had en ze begon een liedje In het Frans te zingen dat ze op school geleerd had. Er zijn dus zeker geen mentale problemen aanwezig. Het enige probleem dat zij ondervind is dat de heupen naar binnen gedraaid zijn. Hierdoor kan ze niet stappen. We begonnen meteen enkele mobilisatie-en zitoefeningen. Op die manier probeerden we de heupen naar buiten te draaien. We werkten met een ballon, die we tussen haar knieën plaatsen, zodat haar benen de juiste houding konden aannemen. Ze begon te lachen en hield de ballon stevig vast.  Na de oefeningen was er al een heel verschil te merken in de zithouding van het patiëntje, dus als deze oefeningen elke dag zouden plaatsvinden kan er zeker evolutie zijn. Daarom leerden we de oefeningen aan aan de mama en legden we een afspraak vast voor een volgende sessie. De papa was van zijn werk gekomen om ons te ontmoeten en te bedanken. Ze hadden speciaal voor ons zelfs yoghurt en beignets gemaakt en dat konden we natuurlijk niet weerstaan. Toen we afscheid namen, stopten ze ons nog een envelopje toe.  Eerst wouden we weigeren, maar ze stonden erop dat we iets kregen voor onze moeite. Toen we terug waren in ons lokaal bekeken we het envelopje: 10 000 ariary! Dat zouden we zo niet laten gebeuren! Met die 10 000 ariary zullen we zeker iets kopen voor hen dat ze kunnen gebruiken in de behandeling van hun dochtertje.

Naast het huisbezoek hebben we nog enkele nieuwe materialen gemaakt, hebben we kussens gaan kopen en hebben we met andere patiëntjes gewerkt op de mat!

IMG_1209 IMG_1210 IMG_1212 IMG_1211

Ons materiaal!!

Vandaag hebben we ons lokaaltje klaar gemaakt om te beginnen. In de vorige post kun je de voor en na foto’s bewonderen.

We hebben gisteren inkopen gedaan en vandaag bijna een hele dag geknutseld. Zo hebben we voor heel normale voorwerpen toch originele doeleinden gevonden die gebruikt kunnen worden in onze therapie. In de volgende weken zullen we nog materiaal bijmaken als we zien dat hier behoefte aan is. We hebben nog wel een heleboel ideetjes hiervoor.  Tijdens onze huisbezoeken zullen we waarschijnlijk investeren in hulpmiddelen of materialen om zelf hulpmiddelen te maken. Met het geld dat we ingezameld hebben kunnen we nog zeer veel doen, aangezien al het materiaal dat jullie hieronder zien in totaal ongeveer 15 euro heeft gekost.

Hieronder zullen we al ons materiaal even bespreken.

IMG_1111

Deze piano hebben we aangekocht, omdat er veel patiënt aangaven dat ze van muziek hielden. Door de kleuren te volgen kunnen er liedjes gespeeld worden. Zelf een liedje kunnen spelen zal dus de beste beloning zijn die er is. Deze piano werk vooral op fijne motoriek en armfuncties. Daarnaast werkt dit ook in op cognitieve functies, zoals volgorde, geheugen, associaties,…

IMG_1120

Op deze afbeelding zien jullie een oefening om de schouderfuncties te verbeteren. Hoe hoger de patiënt moet gaan, hoe moeilijker dit is.

IMG_1113

Deze werkt in op fijne motoriek en cognitieve functies zoals onderscheiden van details, mogelijkheid om het geheel te kunnen zien, …

IMG_1126

De roos dient vooral voor de armfuncties te verbeteren. Daarnaast kunnen we gooien vanuit zit, maar ook vanuit stand om zo te oefenen op evenwicht.

IMG_1115

Deze symbolen dienen om de communicatie met de omgeving te kunnen bevorderen. De bovenste is een moeilijker die gebruikt kan worden bij patiënten die veel cognitieve mogelijkheden hebben en kunnen lezen. De onderste is eerder voor patiënten met cognitieve moeilijkheden.

IMG_1116

Op dit bureau zie je verschillende soorten ballen (kleine bal, strandbal, ballon). Deze dienen om te graderen van moeilijkheid in het gooien, vangen, coördinatie, evenwicht,… Dan zie je ook verschillende gekleurde sponjes. Deze zullen dienen om de kracht in de hand te verbeteren. De groene is de kleinste en dus ook de lichtste, de rode is de grootste en de zwaarste. De blokjes op de voorgrond zullen gebruikt worden voor fijne motoriek, kracht en oog-hand coördinatie. De losse ballonnen die je ziet, zullen nog gevuld worden met verschillende materialen, zoals papier, water, rijst, maïs,… Dit kan enerzijds dienen voor fysieke oefeningen, zoals knijpkracht en werpen te oefenen. Anderzijds kan dit gebruikt worden om de sensoriek (meer bepaald de tast) te verbeteren. Zo zullen de verschillende materialen anders aanvoelen en een ander gewicht hebben.

De andere materialen die je ziet kunnen voor verschillende doeleinden gebruikt worden.

IMG_1121

Op deze foto zie je latten, kaarten, rekkers en stiften. Ook deze materialen zullen verschillende functies hebben tijdens de therapie.

IMG_1117

Deze voetjes zijn  gemaakt uit plastic (boekkaftjes uit de winkel). Op deze foto zie je een mogelijkheid om deze voetjes te kunnen gebruiken. Hiermee zouden we bijvoorbeeld kunnen aanleren om met krukken te leren lopen (gele voet, samen met gele kruk neerzetten en omgekeerd), maar ze kunnen op vele andere manieren gebruikt worden. Deze dienen vooral voor cueing (referentie punt waar de patiënt zich op kan richten). Zo zullen ze een goede stappatroon aanleren (grootte van de pas, plaatsen van de voeten,…).

We zijn begonnen!

Vanaf de tweede stagedag zijn we er echt ingevlogen. We gingen naar ons lokaaltje en om stipt 8 uur kwamen de patiënten en 2 begeleiders van het centrum voor personen met een handicap toe. De eerste patiënt kon al binnen komen terwijl de andere buiten in ons ‘wachtzaaltje’ wachten.

wij in het 'wachtzaaltje' met enkele collega's van Santé Plus
wij in het ‘wachtzaaltje’ met enkele collega’s van Santé Plus

 

We stelden ons en het werk dat we zouden voor. De patiënten, de begeleiders en enkele ouders die meegekomen waren, leken zeer enthousiast. Dit omdat ze nog nooit van hulpverlening hadden gehoord die zich zou richten op de zelfstandigheid van de patiënt. Na dat we ons voorgesteld hadden stelden we enkele vragen om de patiënten en familie beter te leren kennen. Door middel van deze vragen konden we aftasten wat we zouden kunnen betekenen voor hen.
De patiënten waren zeer divers op vlak van problematiek. Er komen zowel personen met enkel een fysieke of een mentale beperking of beiden. Wat opviel was dat zowel de familie, de begeleiders als de patiënt geen diagnose kenden, maar door middel van observaties en gesprek konden we toch meer informatie verkrijgen.
Hieronder enkele foto’s van onze dag:

ons lokaaltje, waar we de patiënten ontvangen
ons lokaaltje, waar we de patiënten ontvangen

IMG_0931

de inrichting van een kamer in het ziekenhuis Santé Plus
de inrichting van een kamer in het ziekenhuis Santé Plus
Ze geven iedere kamer een naam. Tiane betekent geliefd zijn
Ze geven iedere kamer een naam. Tiane betekent geliefd zijn
een stukje tuin tussen de gebouwen van het ziekenhuis
een stukje tuin tussen de gebouwen van het ziekenhuis

De eerste stagedag

We hebben net onze eerste stagedag achter de rug. Om 10 uur waren we in Sante plus en kregen we een rondleiding in het centrum. We werden aan iedereen voorgesteld die in het centrum werkt. De mensen die we ontmoetten waren zeer vriendelijk en geïnteresseerd in wat we kwamen doen en wie we waren. Ze waren heel vlot in de omgang en we voelden ons snel op ons gemak. De meeste werknemers spreken Frans, maar dit is niet altijd het geval.

Na de rondleiding hebben we samen met Dr Benja overlopen wat we willen doen en wat de verwachtingen naar ons toe zijn. Daarna hebben we ook een gesprek gehad met de hoofdverantwoordelijken van het centrum voor personen met een handicap. We legden hen uit wat ergotherapie inhoudt en wat we kunnen betekenen voor de patiënten van zowel Sante plus als het centrum voor personen met een handicap. We kregen te horen dat we een eigen lokaal zouden krijgen dat we mogen inrichten en waar we onze patiënten zouden ontvangen.  Dit vonden we natuurlijk heel fijn, zo kregen we het gevoel dat ze vertrouwen hadden in ons.

Hieronder ziet u Santé Plus:

IMG_0881

Nadien hebben we onze stage uren besproken met Dr Benja. Hij stelde uren voor, maar voor ons was dit wat te weinig. We deden nadien een ander voorstel en hij was meteen akkoord. Dus we zullen stage lopen van 8 uur tot 17 uur en dit 5 dagen per week. Zo hebben we zeker genoeg uren en kunnen we eventueel wat vroeger stoppen om nog wat extra van het land te genieten!

Morgen zullen we onze eerste patiënten ontvangen, dus we zijn benieuwd.