Eerste stagedag psychiatrie aan het HUG

Vandaag had ik dus mijn eerste dag stage in het HUG. Daar werd ik heel warm ontvangen door de verantwoordelijke van de ergotherapie. Ik maakte kennis met één van mijn stagementoren die mij de komende weken zal begeleiden. Hij is heel vriendelijk en we hebben al één ding gemeen: ergotherapie gestudeerd in Brussel! Alleen zat hij op een Franstalige hogeschool.

Het domein zelf is heel groot met een mooi natuurgebied rond. De instelling is gelegen net buiten de stad Genève. [Klein stukje geschiedenis erachter: vroeger werden instellingen in Zwitserland, die toen ook als soort boerderijen functioneerde, net buiten de periferie geplaatst. Dit omwille van de autonomie die ze willen creëren.]

Ik heb al enkele therapiesessies mogen mee begeleiden en ik vond het heel interessant hoe ze te werk gaan. Bijvoorbeeld alleen gebruik maken van observaties en zelden assessments. Ergotherapeuten focussen zich vooral op het activeren van patiënten aan de hand van een aanbod aan activiteiten zoals koken, fitness, gezelschapsspelletjes, creatieve activiteiten (klei, parels, stoffen, schilder- en tekengerei, …). Hun doel is vooral om structuur (in hun dagelijks leven) aan te brengen aan de hand van deze activiteiten. Niemand wordt verplicht deel te nemen aan de activiteiten, het is aan de patiënt om dus initiatief te nemen voor hun deelname.

Morgen een nieuwe dag met nieuwe dingen te ontdekken, on y va!

Groetjes,

 

Marie-Alix