Stage week 2 en 3 Mara

Voor mij waren het vrij hectische weken omdat ik op deze stageplaats maar 4 weken stageloop en ik mijn taken allemaal klaar moet krijgen (even vermelden: het is mij wel gelukt).

Week twee heb ik niet veel kunnen doen door de taalbarrière, maar we hebben wel een datum afgesproken voor mijn therapie (foto’s van mijn medium kan je hieronder zien). Ik heb een geval van agressie meegemaakt waarbij de patiënt moest weggedragen worden (ze hebben haar moeten kalmeren). Dit was een vrij angstaanjagend beeld, maar toen ik in week drie therapie met de patiënt volgde, was het duidelijk dat ze eigenlijk ook een super vriendelijk persoon is. Er waren moeilijkheden in verband met het eten en hierdoor is de patiënt agressief geworden. Zo zie je maar dat de eerste gedachte rond een persoon niet altijd de juiste is.

Ik heb deze twee weken veel groepstherapie gezien (de doelen hierbij zijn sociale interactie verbeteren, leren opnemen van rollen en gepast gedrag in de groep).

In week 3 werd mijn therapie gegeven (muziektherapie met ouderen). Deze ging goed, alleen jammer dat ik niet heel veel kan participeren, maar het is altijd goed om terug te gaan naar de basics om deze te verbeteren. Ik leer hier heel veel observeren en kijken naar lichaamstaal en intonatie. Ik leer hier ook veel over psychoses en pathologie in de psychiatrie wat toch ook wel belangrijk en fijn is.

Ik ben ook één dag naar een woonzorgcentrum gegaan. Hier heb ik een groep van veteranen gevolgd en ik heb een presentatie over België gegeven. Dit vonden ze fijn en ze waren heel enthousiast. Het moeilijke bij deze presentatie was dat de ouderen geen Engels verstaan en alles dus vertaald moest worden door de begeleider, maar moeilijk gaat ook.

De veteranen werden eerst ontvangen door de ergotherapeut en de animator. Ze praatten en speelden een spel om hun cognitieve functies te behouden. Dan zijn ze naar de fitness gegaan. Ook hier heb ik geparticipeerd, ik vond het erg leuk.  In de namiddag heb ik mijn presentatie gegeven en er was ook een spel rond cognitie.

De rehabilitatie van de veteranen wordt betaald door de overheid. Ze komen tweewekelijks langs in dit woonzorgcentrum. Sommige verblijven in het woonzorgcentrum, anderen wonen thuis.

De ergotherapeut die ik toen gevolgd heb, heeft ook neurologische patiënten en doet hier vooral functionele oefeningen mee.

Ik loop nog 1 week stage op mijn huidige stageplaats en daarna ga ik 2 weken stagelopen in Kunnonkoti (dit is 10 minuten wandelen van de Retrodorm waar ik logeer. Tijdens mijn stage nu, ben ik anderhalf uur onderweg.

Ik kijk hiernaar uit omdat dit een advies- en hulpmiddelencentrum is, wat mij heel erg boeit. Ik denk dat het ook een heel leerzame stage gaat worden.

muziek therapie bij de ouderen