InnoAddiction project week 1

Verschillende nationaliteiten in mijn groepje.

Hej alle!

Het InnoAddiction project is gestart!

Maandag 06 Februari. Mijn eerste dag in UCL campus Niels Bohre Allé, startte om 08u00 met een ontmoeting met Louise, Internationale coördinator van UCL. Zij gaf ons een rondleiding in de school en gaf ons meer uitleg over het project waar we de komende drie weken zullen aan deelnemen. Louise bracht ons naar het klaslokaal waar de Deense studenten al zaten te wachten. Twee docenten, Susanne en Dorthe gaven  de introductie.

Het schoolsysteem en de manier van lesgeven in Denemarken is helemaal anders dan in België. Hier wordt er lesgegeven van 09u00 tot 15u30 en in een gezellige ruimte waar we aan ronde tafels op bureaustoelen zitten. De lessen en workshops worden gegeven in korte stukken en elke 45 minuten is er tijd voor een kleine pauze. Ook is het erg normaal om te ontbijten en te snacken in de klas, maar ik eet mijn boterhammetjes liever thuis nog op. Hier is educatie ook volledig gratis en de studenten krijgen zelf 800- 1000 euro betaald per maand om naar school te gaan. Hier is het ook een ding dat zodra ze het middelbaar onderwijs afronden, er tijd wordt genomen voor een ‘gap year’. Dit is een periode van ongeveer drie jaar die ze inlassen om te reizen en te werken. Ik ben dus de jongste in mijn groep en ze vinden het gek dat ik pas 21 jaar ben en dit jaar al zal afstuderen!

Op de eerste dag lag de focus op elkaar leren kennen, de groepsverdeling en het ontvangen van onze challenge/casus. We kregen ook een korte workshop van een gastdocent over innovatie en ondernemingsschap. De challenge van ons groepje (bestaande uit 6 personen) is de communicatie te verbeteren bij jongeren met een verslaving die gedwongen worden opgenomen. Het is als het ware een ijsbreker vinden om ‘talking therapy’ te geven. Deze jongeren en jongvolwassenen zetten zich vaak af tegen volwassenen en willen niet meewerken aan hun recovery proces.

De tweede dag waren er workshops en groepsdiscussies over mogelijk verschillende verslavingen, de gevolgen van verslavingen en methodes die bestaan voor informatieverzameling. Op de derde dag bezochten we met onze groep de praktijkplaats (Unge & Rusmidler*), waar de challenge vandaan kwam, om een interview af te nemen. Gelukkig spraken de projectmanagers (een ergotherapeute en een verpleegkundige) Engels, wat het voor mij toch iets makkelijker maakte om alles te verstaan.😊De resterende dagen van de week kregen we nog workshops over het samenstellen van een projectplan en ging er veel tijd naar het groepswerk.

Ik houd jullie verder op de hoogte wat ik de volgende weken nog allemaal bijleer in het InnoAddicton project!

Farvel

 

*Dit is een verslavingskliniek. Unge & Rusmindler is het aanbod van de gemeente Odense voor jongeren onder de 30 jaar die hasj of andere illegale middelen misbruiken of problematisch gebruiken.