Hi hi! Hopelijk alles goed daar in België.
Ondertussen zit ik hier aan mijn vierde week in het prachtige Cape Town. Deze week ben ik eindelijk terug aan de slag gegaan met de kinderen. Ik ben individuele therapies beginnen geven aan kinderen met spina Bifida, ADHD, CP en kinderen met vertragingen in hun grove en fijn motorische ontwikkeling. Op maandag heb ik bijvoorbeeld therapie gegeven aan een 9-jarig kind met vertragingen in zijn grove motoriek. Hij heeft moeite met zijn evenwicht, coördinatie, uihouding, rotatie… Om deze reden heb ik een parkour opgesteld in de ‘big room’ om aan deze verschillende elementen te werken. Hiernaast ervaart hij ook problemen met lezen en taalbegrip. Hij kreeg daarom ook worden te lezen na elke keer dat hij het parkour afliep en moest op het einde zinnen met deze woorden proberen maken. Een ander interessante casus is een 9-jarig kind die een zeldzame ziekte heeft genaamd: mitochondriale encefalopathie. Dit is een ziekte waarbij er een fout is in het DNA van de mitochondriën. Dit zorgt ervoor dat het kind weinig energie heeft, zijn spieren weinig kracht hebben en dat hij fijn en groof-motorische problemen heeft. Met hem werk ik vooral aan de fijne motoriek omdat hij moeite heeft in de klas zoals bij het schrijven, het knippen, zijn boek omdraaien … In de therapie met de klasgroepen, zie ik veel kinderen die problemen hebben met hun lateralisatie en bilateral integratie. Hiernaast is er ook een ‘sensory motor group’, hier komen kinderen over de verschillende grades die problemen ondervinden met hun grove motoriek zoals evenwicht, bilaterale integratie en het plannen van motorische activiteiten. In Vista Nova maken ze al hun doelen functiegericht. Om deze reden ben ik gaan praten met de leerkrachten van mijn volgkinderen om meer te weten te komen hoe ze functioneren in hun klas en waar zij het meest problemen mee ondervinden.
Op donderdag was er, nadat de kinderen weg waren, een kleine vaarwel dinner voor een aantal medewerkers van Vista Nova. Na corona, en al de economische problemen dat het met zich meebracht, wilde de overheid jonge werklozen kansen bieden om ergens te werken te vinden. Om deze reden hebben ze verschillende laagbetalende jobs gecreeërd om deze jonge mensen een kans te bieden aan werk te geraken en later om werkervaring op hun CV te kunnen zetten. Er werden hierdoor verschillende werknemers aangenomen op Vista Nova. Sommigen hielpen de leerkrachten in de klassen, sommige werden ‘facilitators’ voor bepaalde kinderen. Dit betekent dat ze doorheen de dag altijd extra hulp bieden aan één bepaald kind wanneer ze dat nodig hebben. Hiernaast hielpen sommige met het proper houden van de gebouwen of de ‘maintenance’. Al deze werknemers werden aangenomen aan het begin van het schooljaar 2022. Jammer genoeg heeft de overheid beslist dat ze enkel tot begin oktober aanwezig mochten zijn. De directie heeft dus een afscheid georganiseerd waarbij alle schoolmedewerkers aanwezig waren. Na een mooie speech van de directeur en adjunct-directrice, was het tijd om te eten. Er waren verschillende traditionele Zuid-Afrikaans kleine gerechten aanwezig die we allemaal mochten proeven. Ik heb hier goed van genoten.
Ik wil jullie nu eens vertellen over de verschillen tussen de scholen in België en Vista Nova. Om te beginnen, loop het schooljaar anders dan bij ons. Hun schooljaren lopen om te beginnen van januari tot december en is opgedeeld in 4 ’terms’ die elk 10-12 weken duren. Tussen elke term hebben de kinderen vakantie. De eerste term loopt van midden januari tot midden maart, de tweede term loopt van begin april tot einde van juni, de derde term loopt van midden juli tot einde van september en de laatste term loopt van midden oktober tot midden december. In Vista Nova heb je één klas Pre-Primary, dit komt overeen met de eerste/tweede kleuterklas. Na de Pre-Primary komt Grade R. Grade R is de 3de kleuterklas. Hierna komt Grade 1 (1ste leerjaar), Grade 2 … tot en met Grade 12 (6de middelbaaar). Wat ik het meeste ‘anders’ vond, is de uren waarbij de kinderen naar school gaan. Iedereen begint school om 8.30. Het uur waarop ze de school verlaten is afhankelijk van het jaar waarin ze zitten. De jongere kinderen van Pre-Primary en Grade R, verlaten de school elke dag om 12.50. Grade 1 en grade 2 verlaten de school om 13.10. Grade 3 verlaat de school om 13.40. De oudste grades, zijnde Grade 4, 5 en 6, verlaten als laatste de school om 14.10. Hierna hebben de leerkrachten en therapeuten nog een uur voor adminstratief werk, vergaderingen of andere zaken in orde te brengen …
Tijdens de week was het het Joodse Nieuwjaar, genaamd “Rosh Hashanah”. 3 van mijn roomies zijn Joods en hebben daarom besloten om een dinner op het dak voor ons te organiseren. Ze hebben typische Joods eten gemaakt, ons uitleg gegeven over de cultuur en over de tradities van Rosh Hashanah. We aten appels met honing, wat blijkbaar een traditie is van het Joodse Nieuwjaar. Hiernaast moesten we allemaal een fruit eten dat we al een jaar niet meer gegeten hadden. Het was een gezellig avondje met iedereen.
Na een harde werkweek, is het natuurlijk alweer tijd voor weekend. Vrijdag was nog een werkdagje en heb ik eerst tijd genomen om wat te werken aan mijn stageverslag. In de avond heeft mijn roommate voor ons gekookt. We zijn dan allemaal samen op onze dak gegaan, en hebben daar een gezellig etentje gehad. Zaterdag ben ik eerst terug wat gaan wandelen in de straten van Observatory met één van mijn roomie. We zijn gaan genieten van de lokale thriftshops en lokale eetplekjes. Er waren mooie streetarts en de zon scheen, het was een mooie dag. In de avond zijn we naar het stad gegaan. We zijn naar Sea Point Promenade gegaan om de zonsondergang te zien. Dit is een 6 km wandeling langs het strand die gaat van Camps Bay tot Waterfront. We hebben bijna de zonsondergang gemist, maar gelukkig waren we net op tijd. We zijn gaan zitten op de stenen en hebben genoten van de schoonheid.
Het was een geweldig 4 de weekje hier in het prachtige Cape Town! Ik ben er snel weer om de volgende weken te updaten 🙂