Die eerste week van internskap

Goeiemôre!

Op maandag 23 januari begon onze stage in Carpe Diem. Dit is een school voor buitengewoon onderwijs. Kinderen tussen 6 en 18 jaar waarvoor het regulier onderwijs onvoldoende is aangepast, omwille van fysieke, cognitieve, leer- en/of andere beperkingen, komen hier naar school. De school is gelegen is George, een stad op zo’n 400km ten oosten van Kaapstad. Recent opende de school ook een ‘Deaf Unit’ waar kinderen tussen 3 en 8 jaar naar school kunnen. De eerste week vloog razendsnel voorbij! We leerden al snel het team en enorme domein kennen.

Maandag 23 januari 2023:
Op onze eerste stagedag werden we meteen meegenomen door alle goedlachse leerkrachten en therapeuten. Onze dagen beginnen om 7u en eindigen om 14u30. Bij een buitenlandse stage is dit heel aangenaam, omdat dit ons de kans geeft om nadien nog een uitstap te doen en de regio verder te verkennen.
Het schooljaar is net begonnen in Zuid-Afrika, waardoor er nog enkele inschrijvingen gebeuren. Terwijl de ouders een rondleiding kregen op de school, konden wij de nieuwe leerlingen al meteen leren kennen. Verder volgden we enkele assessments en screenings van hen. Op het einde van de dag mochten we meteen een meeting volgen waarin de nieuwe ‘kids’ met het hele team werden besproken.

Dinsdag 24 januari 2023:
We startten de dag meteen met een oggendmeeting met het team van therapeuten, leerkrachten en de directrice. Dit vindt elke ochtend plaats. We gingen onszelf nadien voorstellen in een groot deel van de klassen/groepen. Doorheen de dag stonden we beide individueel in drie verschillende klasjes: autismespectrumstoornis, licht-/matig- en zwaar-mentale beperking. Zo leerden wij de kindjes beter kennen en vice versa. Ook kregen we een lokaal dat momenteel niet gebruikt wordt. Gedurende onze stage mogen we dit inrichten en gebruiken om individuele therapie te geven.

Woensdag 25 januari 2023:
Toen we ’s ochtends toekwamen, maakten we meteen kennis met Nandi, de therapiehond. De rest van de dag stonden we bij de kinderen in de ‘Deaf Unit’. Hier krijgen momenteel vier kindjes tussen 6 en 8 jaar les.

 

Donderdag 26 januari 2023:
Alle therapeuten in special schools werken voor de ‘government’. Ze worden tewerkgesteld in een school voor bijzonder onderwijs, maar moeten 20% (= één werkdag) ondersteunen in reguliere scholen binnen hun district. Komende weken wordt deze dag besteedt aan het verven van speelplaatsen. In Carpe Diem geloven ze dat kinderen leren door te spelen. Enkele therapeuten zetten zich de komende donderdagen in op het creëren van een educatieve en veilige speelomgeving op scholen met minder middelen. De andere therapeuten gaan ondersteunen in de klassen van andere scholen. Vandaag gingen wij mee naar een school in Mosselbaai, op zo’n 40 minuten rijden van George. De speelplaats werd geverfd met de focus op spelletjes die als leermiddel, vanuit de ergotherapie, dienen. In de namiddag nam één van de logopedisten ons mee naar Heroldsbaai, waar we tot ’s avonds op het strand konden blijven!

Vrijdag 27 januari 2023:
Op vrijdagen doen de therapeuten voornamelijk administratie, waardoor we op vrijdag onze stagevrije-dag hebben. Donderdag vertelde één van de leerkrachten ons dat elke vrijdagmiddag wordt gezongen en gedanst met alle kinderen. Uiteraard wouden we dit graag meemaken, dus besloten we om af en toe op vrijdag wel stage te lopen. Eenmaal alle kinderen in de ‘Saal’ waren, ging iedereen rechtstaan en zongen ze samen het Zuid-Afrikaanse volkslied, vierden verjaardagen van leerlingen en sloten af met het schoollied. Dit was geweldig! Na de stagedag gingen we met enkele collega’s lunchen en nam de logopediste ons opnieuw mee naar het strand. We verblijven dit weekend bij haar.

See you!