Die tweede week van internskap

Goeiemôre!

Maandag 30 januari 2023:
Door familiale redenen zal onze stagementor de komende dagen niet aanwezig zijn. Vermits we nog steeds niet alles en iedereen in Carpe Diem gezien hebben, staat actieve begeleiding echter nog niet op het programma.
Vandaag planden we een dag vol observaties in alle klassen van de Funktionele fase. Wanneer assessments en screenings aantonen dat een academische schoolloopbaan niet in de mogelijkheden van het kind past, krijgen ze les in een Funktionele klas. Hier worden hen specifieke levensvaardigheden aangeleerd, zoals haar- en lichaamsverzorging, huishoudelijke taken, groenten en fruit kweken, onderhoud van auto’s en dergelijke. We werden meteen ingeschakeld als proefpersonen voor de kinderen, waarbij ze met veel plezier hun vaardigheden aan ons toonden. Deze klassen zijn gevestigd aan het aangepast terrein voor G-basket. Binnenkort mogen we samen naar een match van hen gaan kijken!

Dinsdag 31 januari 2023:
Het ‘Ukuwela’-project (isiXhosa: ’to cross over’) zorgt ervoor dat leerlingen, die net afgestudeerd zijn aan Carpe Diem, een job vinden die past binnen hun interesses en mogelijkheden. In Zuid-Afrika zijn geen maatwerkbedrijven, zoals we deze in België kennen. Personen met een beperking die op zoek zijn naar een job, worden dus tewerkgesteld in reguliere werkomstandigheden. Eén van de ergotherapeuten focust zich in Carpe Diem op het vinden van een job voor hen en ondersteunt zowel de student als de werkplaats ook na de aanwerving.
In de voormiddag gingen we samen met de ergotherapeute een studente bij haar thuis ophalen die nog op zoek is naar werk. We planden om met haar de route van haar huis tot de nieuwe werkplaats uit te stippelen en tickets voor de bus in orde te brengen. Onderweg naar het meisje verschoten we enorm van de levensomstandigheden. We waren nog steeds in George, maar toch waren de woningen en omgeving schrijnend ten opzichte van enkele straten verder. Deze ervaring bracht ons even terug met beide voeten op de grond. De geziene theorie rond context en community werd al snel duidelijk in de praktijk: we beseften hoe belangrijk de socio-economische context van ieder kind is met betrekking op hun ontwikkeling en gedrag op school. We sloten de dag af met het geven van een hockeytraining aan de oudere leerlingen van Carpe Diem. Dit mogen we komende weken tweemaal per week doen.

Woensdag 1 februari 2023:
Vandaag gaven we samen onze eerste groepstherapieën! Eén van de collega’s vroeg ons of we de geplande therapieën van onze stagementor wouden overnemen, zodat deze toch konden doorgaan. We planden sensorische-integratietherapie voor drie groepen: twee klasjes met leerlingen met ASS en de kindjes van de Deaf Unit. Aangezien dit onze eerste groepstherapie was en we de voorbereiding en uitvoering volledig zelfstandig deden, verliep de eerste sessie wat stroever dan verwacht. Bij de tweede groep veranderden we onze aanpak, waardoor dit veel vlotter verliep. Bij de derde groep veranderde we onze aanpak opnieuw, aangezien de communicatie met de kinderen in South African Sign Language (SASL) moet verlopen. We leerden reeds enkele gebaren en tijdens de therapie hielp hun juffrou met uitgebreidere communicatie.
We maakten een parcours dat de sensoriek en motoriek prikkelde. De reactie van en interactie met de kinderen, maakt dat we dit tot nu toe het leukste moment van de week vinden. Op het einde van de therapie vroeg de juffrouw van de Deaf Unit ons of er een mogelijkheid was om de kinderen individuele therapie te geven om motoriek te bevorderen. We zien dat zeker als een leerkans, maar stiekem hebben deze vier musketiers ons hart al veroverd :).

Donderdag 2 februari 2023:
Voor de ‘outing-day’ gingen we vandaag naar een school aan de andere kant van George met twee logopedisten en twee ergotherapeuten van Carpe Diem. Ieder van ons ging met een logo en ergo therapie geven in enkele klasjes. Hierbij leerden we hen nieuwe klanken (i en t) door hen deze te laten uitvoeren met hun lichaam. Dit zorgt ervoor dat zowel logo als ergo samen betrokken zijn in één therapie. Verder wordt gewerkt aan het sensibiliseren van de leerkracht om het aanleren van klanken voor klassen van meer dan 30 leerlingen meer haalbaar te maken. Ook deze dag vloog voorbij, waarna we gezellig gingen lunchen met deze collega’s. Nadien kwamen we terug naar school voor een les ‘South African Sign Language’ dat elke donderdag wordt gegeven door de leerkracht in het klasje van de Deaf Unit. Vandaag leerden we het alfabet en we kijken ernaar uit om volgende week donderdag te starten met het aanleren van woorden in SASL!

Vrijdag 3 februari 2023:
We besloten om vandaag ook naar stage te komen om nog enkele nieuwe leerlingen te observeren en therapieën mee te volgen. Het valt ons enorm op dat therapie zoveel mogelijk buiten wordt gegeven. Hiermee willen ze het aanleren van klanken starten in een grote ruimte om nadien in te zetten op de fijne motoriek. De letter ‘a’ wordt bijvoorbeeld eerst gedemonstreerd door de kinderen een plastieken appel te laten ‘doorsnijden’, wat betrekking heeft op de visuele cues die worden toegepast (bv: de ‘a’ bestaat uit een appel en een mes om deze door te snijden…). Nadien wordt de letter met krijt op de grond geschreven om lichaamscontrole op te bouwen. We merkten bij de eerste groep dat enkele leerlingen het moeilijk hadden met posturale controle, waardoor we besloten om het krijt even aan de kant te laten en enkele oefeningen te doen rond houding en balans. Ook deze therapie vult ons therapeutisch beeld rond het aanleren van klanken en letters aan. Na deze groepstherapieën zat onze tweede stageweek er al op! Tijdens onze lunch na de stagedag zagen we boven ons een verkleurmannetjie (wie zoekt, die vindt ;))!

Zaterdag 4 en zondag 5 februari 2023:
We startten ons weekend al meteen vroeg op de Outeniqua Family Market. Nadien gingen we naar de ‘Redberry Farm’ waar we zelf onze aardbeien konden plukken! ’s Avonds gingen we eten bij Tannie Rika, waar we ook bleven slapen. Er waren vrienden van hen uitgenodigd voor een, vanzelfsprekende, braai. Hun twee dochters, ongeveer onze leeftijd, waren ook aanwezig, wat de avond enorm leuk maakte! We speelden samen spelletjes en leerden elkaar beter kennen. Zondagochtend gingen we even shoppen in de mall en lunchten nadien samen met tannie Rika en haar man. We kropen op tijd in bed om fris aan een nieuwe stageweek te beginnen!

See you!