Hannah en Margot in Zagreb

De stage

Op 29 januari hadden wij onze eerste stagedag in Artis Includum, we werden daar verwacht om 12 uur (we konden dus nog leuk uitslapen). Om jullie mee te nemen in ons avontuur gaan we jullie eerst wat meer vertellen over Artis Includum zelf.

 

Artis includum is een centrum, meer bepaald een privé praktijk voor ergotherapie. Het richt zich naar kinderen die problemen ervaren in hun dagelijks leven door aandoeningen zoals autisme, een cerebrale parese, syndroom van Down, fragiele X-syndroom, ADHD,… Soms komen er ook (super schattige 👶) baby’s voor een therapie om bijvoorbeeld aan hun mijlpalen te werken.

 

 

Het team bestaat uit 5 ergotherapeuten met elk hun eigen ervaringen en eigen specialisaties. Ze zijn trouwens super lief en stellen ons steeds op ons gemak wanneer we onzekerheden hebben.
Ze voeren sensorische integratietherapie en speltherapie uit. Aan de hand van spelactiviteiten, tactiele informatie, proprioceptie en vestibulaire informatie, krijgt het kind uitdagingen aangeboden die hem of haar de ervaring van succes in zinvolle activiteiten zal geven. 🎳🎯 Het doel is om het kind in staat te stellen om nieuwe en effectievere strategieën te gebruiken in zijn of haar uitdagingen.

Had ik trouwens al gezegd hoe rommelig het hier ligt?

 

Door actieve deelname van het kind aan zinvolle activiteiten en door individuele therapeutische begeleiding wordt de intrinsieke motivatie van het kind gestimuleerd. Ook omdat het kind er zich niet van bewust is dat hij of zij therapie aan het krijgen is, ligt de motivatie hoger.

 

 

Een groot verschil tussen hier en België is dat de therapieën niet op voorhand worden voorbereid. Het kind mag zich uitleven en spelen in de therapieruimte en dit samen met de ergotherapeut die continu vorm probeert te geven aan het spel zodat alsnog de doelen van het kind bereikt kunnen worden.

Misschien ook wel nog een leuk gegeven is dat de familie, vooral de ouders, mee worden betrokken tot participatie tijdens het spel. Zij mogen mee spelen, mee uitproberen en mee in interactie gaan.

En niet enkel de familie, het is hier een nieuw concept dat je een huisdier mag meenemen naar de therapie!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Om te kunnen communiceren met de kinderen die hier moeilijkheden bij ondervinden, wordt er gebruik gemaakt van ondersteunde communicatie. Dit omvat het gebruik van verschillende symbolen die worden toegepast voor complexe communicatiebehoeften, als hulpmiddel en als een volledige vervanging voor communicatie. Er wordt ook gebruik gemaakt van PODD (Pragmatic Organised Dynamic Display), dit is een communicatieboek met symbolen die op een bepaalde manier zijn georganiseerd zodat dit gebruikt kan worden voor alledaagse communicatie. PODD wordt voornamelijk gebruikt bij non-verbale kinderen, kinderen die moeite hebben met communiceren, kinderen die zich moeilijk kunnen uitdrukken,…

 

 

 

 

 

 

En een leuk weetje om hier af te ronden: er zijn ook 2 therapiehonden aanwezig. Zij zijn een bron van comfort, steun en liefde. De sociale vaardigheden bij de kinderen worden hierdoor gestimuleerd en de stress en de angst worden vermindert. Dus maak kennis met Liza en Blondie!! 🐶🐕

Maak kennis van Lisa en Blondie :)