Hannah en Margot in Zagreb

Week 1

Dobar dan!

Onze eerste week stage zit er al op! We hebben vooral mogen observeren over hoe zij daar aan de slag gaan met speltherapie, dit was zeer interessant maar ook heel intensief. Je moet namelijk heel de tijd je ogen op het kind houden en soms zijn er 5 verschillende therapieën tegelijkertijd bezig in dezelfde ruimte waardoor het er heel hectisch kan aan toe gaan. Omdat wij geen stilzittend gat hebben, hebben wij aan onze stagementor gevraagd of we toch al niet zouden kunnen in interactie gaan met de kinderen tijdens een therapie. Dus hebben we op donderdag al zelf eens mogen proeven van speltherapie met 2 kinderen (samen met onze mentor). Dit gaan we nu elke donderdag mogen doen!!

Woensdag zijn we na de stagedag even stad Zagreb ingetrokken, het was wel al avond maar de gezelligheid was zeker nog aanwezig! De winkels zijn er tot 21 uur ’s avonds open wat het mogelijk maakt om de stad na stage te kunnen ontdekken. Je vindt er heel veel leuke terrasjes waar je zowel iets kan eten als drinken (en ook grote shopping centers).

Vrijdag hebben we de mogelijkheid gekregen om Rijeka te bezoeken, dit is een stad aan de kust van de Middellandse Zee. Hier hebben we een kinderziekenhuis bezocht 🏥 (een aanbod dat we kregen van onze stagementor), Kantrida Children’s Hospital, dat een mooi uitzicht geeft over de kust. De ergotherapeut die ons een rondleiding heeft gegeven, was zeer lief en was zelfs de eerste ergotherapeut ooit in Rijeka (nu 10 jaar geleden). Zij heeft daar ergotherapie op de kaart gezet en is tot op de dag van vandaag nog steeds bezig om ergotherapie meer in de verf te zetten. We hebben daar de kans gekregen om 2 verschillende therapieën te mogen volgen: één therapie ging over de fijne motoriek en de andere ging over een kindje met hemiplegie waar ze het concept Bobath aan het toepassen waren, zeer interessant dus om hun toepassing daarvan te zien!

Dan hebben we uiteraard ook een beetje vrije tijd genomen om de stad Rijeka te verkennen. Het is een zeer kleurrijke stad, het heeft een zeer grote haven en het staat bekend voor de carnaval die ze daar vieren rond de periode van februari. 🎊

Geniet gerust mee met deze prachtige uitzichten! 🌊🔆

Zaterdag hebben we eens goed uitgeslapen want dit was zeker eens nodig. In de voormiddag zijn we naar de markt gegaan, dit is zeer populair in Zagreb en je vindt ze er overal. Het leuke eraan is dat het plein vol met rode parasolletjes staat 😊 Je kan er zo veel vinden zoals veel fruit en groenten, vis, kaas, pasta, brood, vlees, kruiden, bloemen,.. en dit allemaal aan een zeer lage prijs. De groenten worden zelfs nog ter plekke vers gesneden, verser kan het dus niet! Dit is dus zeker een grote aanrader!

 

In de namiddag hebben we een bezoek gebracht aan het oude stadgedeelte van Zagreb. We hebben de Sint-Marcuskerk bezocht ⛪, dit is een grote parochiekerk die gebouwd is in romaanse stijl. Het mooie eraan zijn uiteraard de gekleurde dakpannen waar je ook het wapenschild van Zagreb kan in zien, het witte kasteel, en het wapen van Kroatië.

 

 

Dan hebben we ook een soort van kapel bezocht waar een zeer leuke anekdote aan vasthangt! Zagreb heeft een geschiedenis waar veel vrouwen werden beschuldigd van hekserij waardoor ze gemarteld werden. Volgens een legende werd er dan een soort knots op het hoogste punt van het dak geplaatst om zo de heksen te verjagen en als de heksen dan met hun bezems over gebouwen vlogen, bleven hun jurken of capes haken aan de pieken van de knots. Nu hebben de mensen in Zagreb deze knots een ‘witch catcher’ genoemd (voorheen noemden ze dit een wind catcher) en mag je dus niet de kapel binnentreden tussen de twee middelste paaltjes omdat je anders als heks herkend wordt.

Dan zijn we naar het Arena center in Zagreb gegaan. Dit is het grootste winkelcentrum in Zagreb🏬 (3 giga grote verdiepingen) waar je bekende internationale merken, een bioscoop en foudcourts met diverse opties kan vinden maar ook specialiteiten van Zagreb zelf. Het is zo groot dat wij er zelfs 2 uur hebben zitten rondlopen 🛍️ en tegen dat we terug naar buiten gingen, hadden we een mooie zonsondergang.

Zondag hadden we een rustige dag gepland maar dat plan viel al snel in het water. Om 9u in de ochtend kregen we namelijk het bericht van iemand uit het team of we samen naar carnaval zouden willen gaan in Samobor. Dus hals over kop zijn we opgestaan en hebben we ons klaargemaakt om te vertrekken 😄 Eens toegekomen in Samobor merkten we al meteen de carnavalssfeer door de luide muziek, er was een kinderoptreden bezig waar liedjes gezongen werden en gedanst werd 🎤👯. Een symbool van carnaval daar, is de Srača, dit is een mens verkleed als vogel met een pestdokter kostuum en vogelsnavel (pestmasker). Vroeger toen de pest het land overnam, droegen de dokters zo een masker waarmee er gelachen werd. Daarom staat het nu nog steeds symbool voor carnaval omdat er nog steeds om gelachen wordt. Net zoals we in België een prins carnaval hebben, hebben zij dit hier ook en deze wordt net zoals bij ons afgebeeld in een soort karikatuur. Je kan er veel kraampjes vinden met specialiteiten en ook een kermis met attracties en ……. ook smoutebollen/oliebollen!!!!!