Week 4

Het weekend lijkt nog maar net voorbij en daar is het volgende weekend al. Ook onze derde stageweek is voorbij gevlogen. Gedurende de hele week waren er maar heel weinig kindjes aanwezig. Iedereen loopt te snotteren en te hoesten. Dit zorgt er ook voor dat het voor ons niet altijd even simpel is om therapieën voor te bereiden en elke kind even veel therapie te geven.


Op dinsdag, na het geven van de therapieën, beloofden we de werknemers in het centrum wat Nederlandse woorden te leren doorheen onze stageperiode. In ruil zullen zij ons wat basis Bemba leren, dit zal voor ons een hele uitdaging zijn! Maar het lijkt ons wel handig om te kunnen, zodat we met sommige kinderen beter kunnen communiceren.

Donderdag viel een beetje tegen. Toen we toekwamen waren er bijna geen kinderen aanwezig in het centrum. Daarom besloten we eens iets anders te doen. We tekende een grote bloem op 9 A4 bladen. 2 per 2 mochten de jongste kinderen naar het ergotherapie-lokaal komen om elk een deel van de bloem in te kleuren. Wanneer de hele bloem ingekleurd was, werd deze aan de muur gehangen zodat iedereen deze kon bezichtigen. Ondanks het geen normale therapiedag was, hebben we wel heel veel kunnen observeren bij de kinderen. Zo kleurden er verschillende kinderen plots met 2 handen, maakten ze gebruik van hun niet-dominante hand,…


Na de stagedag besloten we nog een wandeling te maken in de stad. Nadien gingen we naar de winkel om onze inkopen voor het weekend te doen. Zo hebben we aan het gezin beloofd om dit weekend balletjes in tomaten saus met puree te maken. Nadat de boodschappen gedaan waren, moesten we nog 15 minuutjes wachten voordat onze taxichauffeur ons kwam halen. Jammer genoeg stonden we een uur later nog steeds te wachten. Aangezien we geen beltegoed hadden, konden we hem ook niets laten weten. Gelukkig belde hij ons zelf op om te zeggen dat hij ons vergeten was en onderweg was. Uiteindelijk zijn  we toch veilig thuisgeraakt en hebben we ‘s avonds besloten om als ontspanning een film te kijken en ons in het weekend extra in te zetten voor ons stagerapport.

Zaterdag besloten we s’avonds de balletjes in tomatensaus te maken. Doordat we hier niet alle benodigdheden hebben zoals in België was het spannend afwachten op het eindresultaat. Ondanks het niet even goed smaakte als in België was het zeker een geslaagde maaltijd.

Ons weekend eindigde met een iets wat specialere dag. Toen we zondag opstonden, bleek er geen elektriciteit te zijn in de helft van Kabwe. Er werd gezegd dat het soms tot 3 dagen kan duren alvorens er terug elektriciteit is. Gelukkig sprong de elektriciteit tegen 19u30 terug op. Wij vulde de dag met onze gewone bezigheden zoals werken aan ons stagerapport en het voorbereiden van therapieën. Voor het gezin was het wat moeilijker. Normaal gezien kijken zij een hele dag naar tv, wat jammer genoeg niet mogelijk was. Uiteindelijke vulde zij de dag met wat buiten spelen met de kip. In de avond werden er dan frietjes gebakken op een klein vuurtje dat in hun tuin staat. Gelukkig konden we uiteindelijk genieten van deze maaltijd in het licht.