Week 2 van de Deense stages

Welkom tot week 2 iedereen.

Als je mijn eerste bericht had gezien had je al kunnen zien dat ik stage volg in een dag- en opvangcentrum in Esbjerg onder de naam van Hedelund. Hier pas ik wat ik al reeds doorheen de jaren heb geleerd in België toe in een Deense context, maar ik leer ook redelijk wat over wat men in Denemarken heeft dat men in België ook wel zou kunnen gebruiken.

Bijvoorbeeld, een van de therapieën die mij werd aangeleerd en waarmee ik heb kunnen experimenteren is elektrotherapie een vorm van spierstimulatie aan de hand van elektrische stroom. De manier waarop het werkt is dat men elektroden plakkers op spierbuik(en) plakt en deze verbindt met de Compex spierstimulator.

Eenmaal men een spier heeft gekozen zet je het op een stimuleerstand en dan voila:

Elektrotherapie kan worden gebruikt worden voor tegen hypotonus of hypertonus in te gaan, voor pijnvermindering en voor de atrofie van spieren tegen te gaan.

Daarnaast heb ik ook gebruik gemaakt van “kinesiotape” een tape die je kan gebruiken om de bloedstroming te helpen en voor een ledemaat tot in een bepaalde positie te krijgen. Dit kan je dus ook toepassen op iemand met hypotonus of hypertonus.

Daarnaast heb ik ook de kans gehad om het compensatie middelen depot van Esbjerg te kunnen bezoeken. En ik was verbaast van hoe veel middelen men gereed had staan voor het geval dat iemand het nodig zou hebben. Het centrum werkt onder de afsprak dat ze deze hulpmiddelen uitlenen aan hun cliënten en als de cliënten er mee tevreden zijn en het willen hebben dan blijft dit in het bezit van de cliënt voor zo lang als de cliënt er nood aan heeft.

Maar om terug even te praten over de experimenten en nieuwe therapieën. Ik deed dit gelukkig niet alleen want ik ben, sinds deze week, stage aan het volgen met 3 Deense studenten. Ik kom heel goed overeen met deze studenten en ik heb er al verschillende interessante conversaties mee gehad omtrent de verschillen tussen België en Denemarken en ook over onze gelijkenissen.

Naast het werk had ik ook nog wat rond het centrum gekeken en wat rond gefietst.

Laten we hopen dat de volgende weken even interessant blijven.

Hav en god dag og vi ses næste uge,

Quinten Craeghs