Allerlaatste dag

Gisteren mijn laatste stagedag afgerond, nu zit het er echt op. Ik kan terugblikken op een mooie en unieke ervaring. Eén ding weet ik zeker ik heb ervan genoten.

Op mijn laatste stagedag ben ik nog eens gaan snoezelen met één van mijn volgkindjes. Snoezelen is een vorm van sensorische integratietherapie, waar kinderen zintuiglijke prikkels ervaren om deze nadien te verwerken in het zenuwstelsel. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat deze vorm van therapie effectief werkt bij kinderen met FAS (Foetaal alcoholsyndroom). Vandaar dat ik met hem enkele malen ben gaan snoezelen. Dit om zijn concentratievermogen en zijn doelgericht handelen te stimuleren en te verbeteren.

Met dit laatste blogbericht wil ik jullie graag een samenvatting/ evolutie aanbieden van onze bijdrage op het werkveld.

Na drie weken intensief te hebben gewerkt met onze drie volgkinderen, hebben we toch al wat evolutie geboekt. We zijn zeer tevreden met wat we hebben bereikt tijdens deze korte periode.

  • Kindje 1 kon bij de start van de stage zijn tanden niet zelfstandig poetsen. Ik heb verwezenlijkt dat hij dit zelfstandig kan. Hij kan de opeenvolgende stappen en de bewegingen volledig zelfstandig. Wel, moet hij hierbij nog voldoende gemotiveerd worden.
  • Kindje 2 werd bij de start van steeds eten gegeven. Momenteel kan zij dit zelf uitvoeren door middel van guiding.
  • Kindje 3 is vooral vooruit gegaan op vlak van hoe ze correct moet omgaan met materiaal.
  • Kindje 4 kan doen aan het herkennen van vormen.

Vervolgens hebben we al onze stagedocumenten afgegeven aan onze stagementor. Hierin staat uitvoerig beschreven waar we aan hebben gewerkt. Zodat de volgende studenten op ons werk kunnen voortwerken.

Hieronder vind je ook nog onze ppw die we hebben gebruikt tijdens onze eindevaluatie met onze stagementor. Deze ppw schetst een beeld van ons werk dat we hier hebben verricht in Jaszkotle.

ppt-work-at-the-institution

Every story comes to an end

De maand December was deze week van start gegaan, dit zorgde voor enkele aanpassingen aan onze therapieën. Zo kregen we te horen dat niet alle materialen meer gebruikt mochten worden voor therapie, omdat alles hier netjes en ordelijk moet zijn. Dit omdat er tijdens deze maand veel bezoek komt. Zij komen tijdens de feestdagen giften schenken aan het centrum, vandaar dat ze hier belangstelling aan willen hechten. Toen we dit te horen kregen waren we erg verbaasd en hebben we ons therapieplan moeten aanpassen.

Deze ochtend (6/12/2017) waren we aangenaam verrast. Er lag bij het ontbijt wat chocolade voor ons. Gedurende de dag zijn we meer te weten gekomen over hoe de feestdag hier wordt gevierd. Ze vertelden ons dat het vandaag Saint-Nicholas was, maar wanneer ze verkleed toekwamen, vonden wij dat het pak meer leek op dat van de kerstman. Verder hebben we nog een knuffel en wat lekkers gekregen net zoals de kinderen.

Vandaag ging ook onze eindevaluatie door met onze stagementor. Hiervoor moesten we een presentatie uitvoeren. Deze moest gaan over het werk dat we hier hebben verricht. Hierbij hebben we onze doelstellingen, therapeutische aanpak, medium, enz. meegedeeld. Deze is goed verlopen, hierdoor kunnen we met een gerust hart terugkeren naar België.

Voor Sien is de stage vandaag afgerond. Zij vertrekt deze avond naar Krakau met haar ouders om wat te ontspannen. Zondag keert zij terug huiswaarts. Inez zal morgen nog een stagedag lopen en vertrekt vrijdagmorgen huiswaarts.

Deze stage was voor ons een leerrijke ervaring en een echte aanrader voor andere studenten. We hebben onze grenzen moeten verleggen. Met pijn in het hart, hebben we afscheid moeten nemen van de kinderen. We bedanken het John Paul II Health Care House For Children voor deze stage en Agnieszka om ons te begeleiden.

Bedankt, om ons te volgen via deze blog.

Tot ziens,

Inez en Sien

Tweede weekendje Wroclaw

Na goed te hebben uitgeslapen en te hebben genoten van een lekker ontbijt, zijn we vertrokken naar de zoo. Deze zoo is één van de oudste van Europa, vandaar de moeite waard om deze eens te bezoeken. We hadden verwacht dat in een koud land als Polen er ijsberen aanwezig zouden zijn, maar dit was spijtig genoeg niet het geval. Toch wel een beetje een teleurstelling.

  

   

Na de zoo hebben we een wandeling gemaakt voor enkele bezienswaardigheden te bezoeken (Hala Stulecia, Wroclawska Fontanna, Pergola). Na een uurtje zijn we terug gekeerd naar het centrum van de stad. Daar hebben we om de dag af te sluiten iets kleins gegeten op de gezellige kerstmarkt.

Na opnieuw lekker te hebben uitgeslapen zijn we vertrokken naar de skytower. We hadden er veel van verwacht. Eenmaal we daar toekwamen, bleek dat onze zakken niet mee naar boven mochten. Er was geen opbergplaats voorzien voor de bagage van reizigers. Hierdoor konden we de view point niet bezichtigen. Wat een teleurstelling. Op naar het shoppingcenter Wroclavia dan maar. Daar hebben enkele winkeltjes gedaan en hebben we iets gegeten om vervolgens terug richting Jaszkotle te vertrekken.

Morgen hebben we een dagje voor school gepland, waar we onze stagerapportering afwerken.

Wat een bewogen dag

Vandaag stond er een presentatie aan Poolse studenten ergotherapie op onze planning. Met een beetje stress stapten we de taxi in op weg naar de universiteit. Toen we aankwamen stond de prof al op ons te wachten. Na wat technische problemen met een verouderde computer konden we van start gaan. We hadden een presentatie opgesteld met interactieve vragen. Deze is goed verlopen.

Dankzij dit bezoek zijn wij nu ook op de hoogte van de verschillen tussen ergo in België en in Polen. De grootste verschillen waren :

  • Hun maatschappij kent de opleiding ergotherapie nog niet voldoende, omdat deze opleiding nog vrij recent is.
  • Hier werkt elke therapeut alleen. Daarentegen in België werken we in multidisciplinaire teams.
  • De studenten gaven aan dat er een loonverschil is, maar hebben geen specifiek  bedrag gezegd.
  • Ze moeten niet voor hun boeken betalen, dit wordt gefinancierd door de overheid.
  • Bij het behalen van goede resultaten daalt het inschrijvingsgeld van het komende jaar.
  • Ze werken niet met functionele assessments, enkel met occupationele assessments. In België werken we met beide soorten assessments.
  • Ze werken niet volgens de principes evidence based practice die wij hanteren op onze school. Dit wordt ook niet van hun gevraagd.
  • Ze moeten zelf patiënten aanwerven. Daarentegen in België gebeurd dit op een andere manier.

Ondanks het hier niet zo bekende beroep, ervaarde wij de studenten als gedreven personen met een kritische kijk op ergotherapie.

Na de presentatie werden we door enkele studenten uitgenodigd om nog iets mee te gaan drinken. De prof bracht ons even naar ons hotel, zodat we onze zaken konden afzetten. Waarna hij ons afzette op de plaats waar we met de studenten hadden afgesproken. Dit vonden we niet zo evident en zeer vriendelijk van de prof.

De studenten hebben ons getrakteerd op een spelletje poolen. Ondanks de weinige ervaring die wij hadden, heeft België toch gewonnen. Na nog even wat te hebben bijgepraat, namen we afscheid van de studenten. Het was een geslaagde avond.

Na nog snel iets te hebben gegeten, gelukkig was het al snel beslist waar. Dit doordat we dezelfde voorkeur hebben voor eten. Nu kunnen we ons bedje in.

Volgpatiënt Inez

Na een tijdje stage te hebben gelopen en wat informatie te hebben opgezocht over de medische diagnose van Inez haar volgkindje is er ons iets opgevallen.

Het gaat over een kindje met FAS (foetaal alcohol syndroom). Bij het opzoeken van de diagnose kwamen we regelmatig wetenschappelijke artikels tegen waarin een comorbiditeit is tussen FAS en ADHD. Dit maakte ons alerter tijdens de observaties. Hierdoor viel het ons op dat hij ook veel gemeen had met de symptomen van ADHD. Na dit te hebben besproken met onze mentor gaf ze aan dat er wel degelijk een overlapping is tussen beide aandoeningen. Het grote verschil tussen beide is, dat bij ADHD de problemen kunnen aangepakt worden mits voldoende therapie en dat bij FAS dit moeilijker verloopt. Aangezien de frontale lobus van het kind is aangetast en er hier geen herstel meer mogelijk is.

Met dit in ons achterhoofd hebben we de doelstellingen van het kind aangepast en specifieker gericht op zijn noden, zodat we ons niet meer enkel op de symptomen richten.

Wat gaat het plots snel !!!

De tijd vliegt voorbij.

Na een tof weekend begonnen we terug aan de stage. De dagen verliepen weer vlot en gevuld. Vandaag werden we aangenaam verrast, wanneer we de deur van de keuken open deden. Tot onze verbazing stonden er PANNENKOEKEN klaar voor ons. Dit was een leuke verrassing en hebben er dan ook heel hard van genoten.

Hieronder vind je enkele foto’s van therapieën die we in de afgelopen week hebben uitgevoerd :

      

Weekendje weg naar Wroclaw

Ons eerste weekend zit erop. We hebben van dit weekend gebruik gemaakt om de cultuur beter te leren kennen en een beetje te kunnen ontspannen. Het was nogal een avontuur om met de bus tot in Wroclaw te geraken. Niet wetende waar we moeten afstappen en een buschauffeur dat geen Engels kon. Door middel van een gokje, zijn we toch aan de juiste halte afgestapt.

Na een halfuurtje stappen met heel wat omwegen door de gps hebben we ons appartementje bereikt. Alle stress is weg, laat het weekend maar beginnen. Na het uitpakken van onze valiezen zijn we richting de grote markt vertrokken op zoek naar wat lekker eten. Deze keer zonder de vele omwegen 🙂 Na een lekkere pizza was ons maagje goed gevuld en kropen we onder de wol.

De volgende dag zijn we de stad gaan verkennen. Dit deden we al zoekend naar de kabouters. Dit vonden we een leuke manier om de toeristische plekjes te bezoeken. Twee vliegen in één klap. Spijtig genoeg hebben we de kaboutertjes niet allemaal gevonden.

 

Na onze heuse zoektocht sloten we de dag af met een bezoek aan de kerstmarkt. Door al de lekkernijen die daar werden aangeboden, konden we het niet meer weerstaan en hebben we onszelf eens goed getrakteerd.

 

 

Op zondagvoormiddag zijn we naar het winkelcentrum Wroclavia gegaan. Het was een mooi en vrij modern winkelcentrum, waar het aangenaam was om te vertoeven. We hadden hiervoor gekozen, omdat we na lang zoeken tot het besluit kwamen dat de laatste bus naar Jaszkotle al vertrok om 12u43.

 

Na een leuk weekend zijn onze batterijen volledig opgeladen. Op naar de komende dagen :-).

Onze bevindingen op stage

Na het afronden van onze eerste week, is ons het een en ander al opgevallen.

Op vrijdag mochten we een sessie van de logopedist bijwonen, hierbij viel ons op dat zij niet enkel de nadruk had gelegd op taal. Verder voerde ze ook technieken uit die meer aanleunen bij de discipline kinesitherapie. Dit was niet de eerste keer dat dit ons opviel. We merkten ook op dat de kiné enkele taken op zich neemt en aan doelstellingen werkt die eerder toebehoren aan ergotherapeuten. Zo werken ze bv. rond ADL-training, enz.

We komen tot de conclusie  dat alle disciplines verschillende taken overnemen van een ergotherapeut. Hierbij vermoeden we dat dit komt, omdat er in het centrum geen ergotherapeut aanwezig is. Vandaar dat ze hier transdisciplinair samenwerken.

De eerste week zit er bijna op

Het is al even geleden sinds we nog iets gepost hebben op onze blog, maar we hadden een drukke week vol leuke ervaringen met de kinderen.

Op maandag ochtend kregen we elk onze 3 volgkindjes. We mochten ze heel de dag observeren van maaltijdbegeleiding tot spelactiviteiten, zo konden de kinderen aan ons wennen. Verder leerde we het personeel beter kennen en voelden we ons al meer op ons gemak. Hieronder zie enkele foto’s :

      

Op dag 2 startte het echte werk. In de voormiddag mochten we elk met een eigen volgkindje deelnemen aan de shantala massage. Dit hadden we nog nooit gegeven maar is wel aangenaam om het kind te leren kennen. s’ Middags volgde er maaltijdbegeleiding, dit verliep niet zo vlot als gedacht. Met vuile kledij en veel geduld is het toch gelukt.  In de namiddag hebben we onze eerste individuele therapieën mogen geven. Dankzij de individuele therapiesessie van vandaag, hebben we een zicht gekregen op welk niveau de kinderen zich bevinden en konden we onze doelstellingen voor de komende weken opstellen. Bij 4 van de 6 kinderen baseren we ons vooral op de fijne motoriek (grepen, rijgen, scheuren, plakken, …) omdat we tijdens de observaties gezien hadden dat deze niet leeftijd-adequaat verliep. Daarom gaan we hen hier extra op stimuleren.  Verder werken we ook rond de cognitieve ontwikkeling van het kind en rond de sociale-affectieve vaardigheden. Deze worden vooral tijdens groepsgebeuren (therapeutisch spel) gestimuleerd. Ten slotte komt de zelfstandigheidstraining hier ook aan bod (aan/uitkleden, tanden poetsen, zelfstandig eten/drinken, handen wassen, …) . Bij de 2 andere kinderen hebben we geobserveerd dat deze kinderen nog onvoldoende ontwikkeld zijn en dus nog nood hebben aan basale stimulatie. Verder werken we met hen ook aan het ontwikkelen van een goede bekkenstabiliteit en correcte zithouding.

Tijdens dag 3 kwamen we in contact met Sherborne. Hier konden we intensief en 1 op 1 met een volgkind werken. Dit vinden ze aangenaam. De rest van de dag is volgens zijn normale gang verlopen. s’Avonds hadden we een klein probleempje. Het was vrij warm in de kamer, dus we besloten het raam open te zetten. Achteraf kregen we het niet meer in het slot. Na veel trekken en sleuren kwamen tot de constatatie dat het raam gezakt was.

Op dag 4 scheen de zon eindelijk eens in Polen. We besloten om met de kinderen naar buiten te gaan. Het ging er heel speels aan toe en de kinderen genoten hier dan ook met volle teugen van.

Wij kijken al uit naar komende weken en houden jullie zeker nog op de hoogte van onze avonturen.