week 9 – OT toolbox,

Bok!

De weken vliegen voorbij, en we zijn aan onze laatste week gekomen.

In de tijd dat we hier waren hebben we een project op ons genomen: de rekenkoffer maken voor Artis Includum. Het heeft heel wat uren, karton-hoarding en vastgeplakte vingers met superlijm gekost… maar hij is toch afgeraakt! We hebben zoveel mogelijk rekenvoorwaarden proberen includeren op verschillende manieren zodat ze kunnen worden gebruikt door het team voor hun doelen met de kinderen. Natuurlijk kon een thema niet ontbreken en sasa had gevraagd voor een hondenthema, dus zo gezegd zo gedaan:

Dinsdag werden we na een dag in Artis zelf uitgenodigd om mee te gaan met een tour rond Zagreb door gids Purgerica.guide.zagreb (instagram). Het hele team was erbij, alsook partners van het erasmus + project waar Sasa en Theresia deelnamen. FAN-TAS-TISCH vonden we het. De gids is erg fijn en verteld de folklore verhalen van Zagreb. Als je ooit de kans hebt is het echt de moeite waard.

 

Woensdag waren we mee gegaan met Sasa naar een meeting van het Erasmus+ project over inclusiviteit voor mensen met een beperking. Het ging onder andere over “special schools” en stemmen bij de verkiezingen. Landen zoals Spanje, Portugal, Lithouwen en Frankrijk namen deel. Het team van artis, en vooral Sasa en Theresia doen vaak dit soort projecten en zijn volledig voor het leren van andere.

 

Donderdag was een drukke dag. We stelde onze rekenkoffer voor, en ze waren er weg van. Soms was het even moeilijk om bepaalde rekenvoorwaarden duidelijk uit te leggen, maar we hebben een document voorzien waar alles in staat uitgelegd. We waren heel opgelucht dat ze het goed vonden en waren zelf blij met het eindproduct na de uren en avonden van knutselen :’). Donderdag kregen we ook allebei onze eindevaluatie en in de avond nog een laatste keer Tea4OT over onder andere leiderschap.

Vrijdag werden we verwacht bij Barbara. Een vriendin van het artis team die ook samenwerkt met hun in functie van sommige kinderen. Hoewel zij ook therapieen geeft met sensory integration en speltherapie, geeft Barbara ook klimtherapie! We hebben een paar sessies mogen meekijken en zelf ons mogen wagen aan zowel de kleine klimmuren in het lokaal, als de grote muren van de klimschool. Een geweldige ervaring!

Je zou denken dat vrijdag de laatste dag is, maar het tegendeel is waar. Zaterdag was het word awareness day for autism en Artis Includum was aanwezig voor het geven van een workshop. Heel chaotisch en veel Kroatisch (dus soms was het gokken waar het over ging), maar toch weer een ervaring rijker!

Afsluiten deden we met een enorm lange en gezellige lunch. We hadden voor het team een erg zoet cadeau mee van een turkse bakkerij in onze straat, en een magneet van Belgie voor op hun koelkast (dus voor toekomstige studenten 😉 dat waren wij hihi). Echter haalde ze ineens ook zelf twee zakken naar boven met voor juul een boek van een Kroatische schrijver in het engels, en voor mij is en speciaal soort wascos/kleurtjes in een druppelvorm die worden gebruikt voor kinderen als ik ze beginnen te tekenen. Natuurlijk werden die dezelfde avond nog uitgetest. Toen het tijd was om afscheid te nemen waren er heel veel knuffels, maar vloeide er ook heel wat traantjes. Wat wil je na deze fijne tijd hier. Het was geen voorgoed afscheid, we gaan zeker nog eens terug. Dit team was te fijn om dat niet te doen.

Dat was het dan. Het einde van ons internationaal avontuur. Veel geleerd, veel gezien en veel plezier gehad. Een ervaring om nooit te vergeten met mensen die toch een plaats in ons hart hebben. Op dit moment schrijf ik dit blogbericht dan ook in een word-document op het vliegtuig terug naar België. Het zal weer even wennen worden, zeker nu onze conditie weer goed naar beneden zal gaan door het niet meer hoeven doen van de 5 verdiepingen van ons appartement.

We zijn heel dankbaar voor de kansen die we hebben gekregen en nemen alles mee vooruit in persoonlijk en professionele groei

doviđenja

Ellen en Julia

  • er zijn technische problemen waardoor heel wat foto’s niet willen uploaden 🙁

 

week 8 – Bijna tijd om te gaan…

Dober dan!

Week 8 vloog voorbij voor ons beide! Het was dan ook de een naar laatste week dus dan gaat de tijd opeens wel erg snel. Gelukkig ligt dat niet aan ons, het team was ook verast toen ze door hadden dat we al bijna weggaan. Vandaar dat Sasa in alle paniek activiteiten voor ons aan het plannen is om te doen als team, deze en aankomende week.

Maar eerst week 8:

Net zoals voorgaande week hebben Ellen en ik steeds meer contact met de ouders en kinderen. De therapieën zijn nog steeds niet geheel zelfstandig, maar met alle goede redenen. We krijgen nog steeds de vrijheid om te experimenteren met therapieën en we worden dan ook aangemoedigd om vragen te blijven stellen.

Ik heb deze week voornamelijk veel contact gehad met de moeder van 1 van de kinderen. Vele ouders hier zoeken naar verschillende therapieën voor hun kind om zo een ‘antwoord’ te vinden voor de diagnose. Deze moeder specifiek gaat om de 6 weken naar België voor een week voor een specifieke therapie. Volgens mij heb ik dit al eerder aangekaart, maar vele ouders bevinden zich in een ‘rouw’ proces. Wat aanduidt dat ze het moeilijk vinden dat ze een kind hebben die volgens hun niet ‘normaal’ of ‘anders’ is. Tijdens de vele gesprekken kom je hier dan ook achter. Hierbij is het de verantwoordelijkheid van de ergotherapeut om niet te beoordelen maar een luisterend oor te bieden en vragen te stellen over hen en het gezin welzijn. Het is meestal geen vraag om hulp, maar een vraag voor begrip.

Ellen en ik maken een rekenkoffer voor hier. Hierbij proberen we materiaal zo duurzaam mogelijk te maken. En om ook goed te zijn voor de natuur hebben we door de weken heen verpakkingen verzameld om te gebruiken. Hierdoor is ons appartement een rotzooi maar zijn we beide erg tevreden met het (bijna) eindproduct! We zien het dan ook als een cadeau om te geven aan Artis en het team, vandaar dat we er zoveel moeite in steken 😉

Het team schrok van onze nog korte tijd hier, dus we zijn met bijna iedereen zondag naar het kasteel Medvedgrad gegaan als een van de geplande activiteiten. Het kasteel (of meer een fort volgens collega Morana die het helemaal niet eens is met de naam) is gelegen in het noorden van Zagreb boven op de berg. Met de bus is het 3 uur rijden, maar met de auto 30 minuten. We werden opgehaald door onze collega’s (ook met familieleden), een koffie stop gemaakt (erg belangrijk) en naar locatie gereden. Waarbij nog 20 minuten gewandeld moest worden (erg stijl, maar ook erg mooi).

Het kasteel is 3 maanden geleden heropend na een 2-jarige renovatie. Het is na erg mooi gelegen ook erg leuk en interessant gezien het een interactief museum is! We kregen een tourguide maar de collega’s hebben alles vertaald voor ons. Het kasteel is erg oud, het heeft vele verhalen en mythes die doorheen de tour werden aangekaart. Ellen en ik zijn beide erg van de Black Queen. Die volgens legendes als een slang door de muren glibbert om haar schat te beschermen.

We hebben afgesloten met een drankje in de stad. De groep foto’s wou Sasa nog niet sturen dus we hebben alleen onze foto’s, excuus ;).

Tot de volgende (laatste?) blogpost!

 

Extra: waarzegster (ik was een van de eerste bischop in het kasteel in m’n vorige leven)

Week 7: Kreeft, auto’s, Enothe, eten, een kleptomaan, lichtjes en spelen

Bok!

Week 7 is alweer geëindigd. Het viel een beetje in dezelfde lijnen van week 6. Bij de therapieën kunnen we nu zelf ook dingen doen terwijl onze mentoren een babbel slaan met de ouders. Ook de kinderen beginnen ons nu echt te herkennen en initiatief te nemen naar ons toe. Zo navigeert mijn (ellens) volgclient nu meer naar me toe voor activiteiten, guiding of gewoon hulp. Ik heb ook kunnen spelen met een ander kind waarbij we zelfs de eerste keer dat hij ons zag, we naar de bureau moesten.

No description available.Ik werd gebeten door dit ding

Donderdag was er een assessment van een tweeling. Daarnaast speelde we die avond zelf nog met het broertje van een van onze clienten.

No description available.De autocollectie

Tijdens de week hebben we nog maar eens mogen ervaren hoe uitzonderlijk onze mentoren wel niet zijn. Niet alleen maakte ze de wet van ergotherapie in Kroatië, nee nee. Ze hebben ook op hun eigen houtje het ENOTHE congres in Zagreb georganiseerd. De regering had wel toegezegd voor het congres te houden, maar zij gingen het niet doen. Het team heeft zelf in TWEE MAAND het hele congres op poten gezet. Weinig tot geen funds. Door hun community based approach ( bv. goodiebags gemaakt door vrouwen die hun job kwijtwaren, schilderijen van mensen waarbij ledematen werden geamputeerd. etc.) konden ze er een organiseren waar zelfs nu nog over word gepraat. Als odisee nog eens gastdocenten nodig heeft, zij spreken vanuit DE passie die vele ergotherapeuten in spe nodig hebben en wanneer ze iets vertellen hang je aan hun lippen uit pure interesse.

Naast het Enothe congres was er nog een onderwerp waarover we hebben gebabbeld. Uit de praktijk ondervindt het Artis Team de veel voorkomende link tussen jongens met autisme en hun zus die met adhd gediagnosticeerd wordt. Echter vindt Sasa dat er veel mis gediagnosticeerd wordt voor meisjes in functie van autisme. Ze wil daarom een beter gedifferentieerde diagnose criteria die toepasbaar zijn op meisjes die o.a masking in acht nemen.

Het team is echt een warm en gezellige groep die vaak zorgt voor eten bij zowel goede als slechte momenten:

No description available.No description available.

En er was deze week ook een kleptomaan tussen de kindjes. Ineens stond er een papa aan de deur met deze mooie zak.

No description available.

Het weekend dan, want dat was er ook 😉

In het weekend hand ik bezoek van mijn beste vriendin, en hadden wij even geluk. Zagreb organiseerde het Festival of Light. Zaterdag zijn we daar met zen 3 door de donkere straten van zagreb gelopen samen met nog heeeeel veel andere. Hoewel we een paar keer de weg kwijt waren, hebben we toch een leuke tijd gehad!

No description available.No description available.No description available.

No description available.“Geven mijn tanden ook zo veel licht als die van Ellen?”

Daarna zijn we EINDELIJK naar het Ethnographic Museum of Zagreb kunnen gaan voor de tentoonstelling over kinderspeelgoed. Daar hadden we het echt wel naar onze zin 😉

No description available. No description available.

No description available.Opzoeken hoe dit spel juist werkt.

No description available.De kunstenaar uithangen

No description available. No description available.No description available. No description available.

En soms is een kroatische delicatesse noodzakelijk

No description available.

In memorial: No description available.

week 6 – We zijn blijkbaar van veel niet goed op de hoogte… oops

Bok!

Maandag namen we onze vrije dag, en dachten “laten we gaan naar dat museum over speelgoed dat vorige keer gesloten was door giftige stoffen”. Hadden we gekeken of het open was? Neen. Bleek dit uiteindelijk noodzakelijk. Ja zeker. Blijkbaar was dat dus toe op maandag (en dit wordt een terugkerend fenomeen doorheen deze dag). We zullen dus nog is moeten terugkeren. 3e keer goede keer. Plan B dan maar. We hadden er geen dus was het even improviseren. Wij stonden, als twee grote toeristen, het hele grote bord met wegwijzers te onderzoeken. Na vele keren “ah nee dat is dicht” te hebben moeten zeggen, kwamen we dan toch uit op het “museum of naive art” in upper town. En daar gingen we, want ja: google zei dat het open was!

Eenmaal aangekomen en staande aan de balie: “We zijn in pauze, kom in een uur terug.” Geen bordje of niks te bespeuren over heel onze weg naar die balie. Achter ons kwamen namelijk nog een groep die hetzelfde lot zou ondergaan. Met een zucht en een ‘FINE!’ (het moto van deze reis), zochten we dan maar naar een back-up, van het back-up plan. Julia herinnerde zich nog een heksen-themed café niet zo ver daarvan. Zo gezegd zo gedaan. Maar ja kan het al raden:

Ook zij hadden pauze… voor een uur. Op dat moment hadden we niet al te veel zin meer om doelloos nog rond te hangen dus besloten we maar gewoon onze boodschappen te doen en naar huis te gaan, met een kleine omweg langs het “Art-Park” (Ik wou een foto plaatsen, maar die wilt niet uploaden dus zal dit nog ooit is worden bijgevoegd 😉 )

Dog Training Icon #255826 - Free Icons Library

Doorheen de week is er niet al te veel gebeurd. Op dinsdag en donderdag kwam een hondentrainer voor begeleidings- en therapiehonden langs, een vriendin van Sasa. Super interessant, zeker voor mijn eigen Dot van POP die net over dat onderwerp gaat 😉 Het was een leuke babbel en gaf een veel beter zicht op hoe honden echt meerwaarde bieden in therapieën, maar ook wat het proces nu eigenlijk inhoud. Hierin staat Kroatië wel wat verder, of is het alleszins meer gekend of gebruikt.

Deze week was wel een week dat ik een verandering zag bij één bepaalde cliënt en dat ik zelf ook echt het gevoel had dat ik goed bezig was tijdens de therapie met haar. Ze is nu meer bewust van andere personen rondom haar, en heeft hier meer interactie mee dan toen wij net begonnen met onze stage. Ik ben niet meer “een ding” dat in de ruimte staat. Het continue veranderen van de therapieruimte terwijl ze erdoor liep en het guiden naar specifieke routes was voor mijn professionele handelen daarin echt wel een goed leermoment. Mijn mentoren in de ruimte waren ook erg verbaasd toen ik het Kroatische woord voor opruimen/opslaan (“spremi” – of toch zo uitgesproken) eruit gooide in de plaats van het Engelse woord. Straks rond ik mijn stage nog af met echt een basis in de Kroatische taal 😉

Hoewel we dus niet op de hoogte waren van de musea op maandag, was er nog zo iets waar wij eigenlijk niets van wisten tot vandaag. “Mystery drone from Ukraine war crashes in Croatia” – BBC News. Zelf hadden we hier niets van gemerkt, en kwamen we het enkel te weten door de vriend van Julia die er iets van doorstuurde. Het ging over een verkenningsdrone die niet werd opgemerkt door de andere buurlanden tot hij ineens op de grond totterde in Zagreb. Gelukkig bleef iedereen ongedeerd. De speculaties gaan nu dat het door een verkeerde plaatsnaam kwam: De wijk Yarun in Zagreb, lijkt namelijk op Jarun in Oekraïne… maar autoriteiten zeggen toch dat het ding neerstortte door het niet meer hebben van brandstof.

Dat was het weer voor deze week!

 

05-03-22 Samenkomst Ban Jelačić plein voor Ukraine!

Dober dan!

Afgelopen weekend was er een bijeenkomst georganiseerd in Zagreb om als volk en land zich tegen Rusland te spreken. Door middel van Kroatische zang en politieke volksvertegenwoordigers werd er aangegeven wat hun standpunt is. Meerdere mensen kwamen hierbij aan bod. Naast meerdere Kroatische politieke partijen had ook de Kroatische vertegenwoordiger van de Europees unie een speech voorbereid.

Ik weet dat dit niks te maken heeft met de ergotherapeutische stage waar Ellen en ik nu in zitten. Maar het duidt wel de mening aan van de Kroaten tijdens de culturele en politieke keuzes die op dit moment gemaakt worden, en dat is niet alleen in Kroatië.

 

Week 4 & 5; studenten ergotherapie

Dober dan!

Om terug te gaan naar onze week 4, dat was eigenlijk de rustigste week die we hier hebben gehad. Ellen was een weekend op eigen avontuur. En ik heb het weekend besteed aan school en heb zelf de stad nog verder ontdekt.

Week 5 is hierin al wat drukker!

In week 5 doen we al meer onze eigen therapieën (met enige steun wel van de ergotherapeuten voor de communicatie) en ‘spelen’ we vaak mee met de andere therapieën.

Zoals misschien gekend is (of niet, maakt niet uit dan leg ik het uit) is Sasa naast onze mentor bij Artis Includum (en naast de president van HURT) ook een docent aan de school in Zagreb waar ergotherapie wordt gestudeerd. Dit is natuurlijk allemaal erg veel om als persoon op je te nemen, maar Sasa vindt dat het haar taak is om ook als mentor/docent aanwezig te zijn voor toekomstige ergotherapeuten in Kroatië. Het is duidelijk te zien dat ze werkt vanuit haar passie. En dit wil ik graag aanduiden omdat Sasa hiervoor NIET betaald krijgt

.

Hierbij geeft ze lessen en bied ze ‘stage’ plekken aan voor haar studenten. Om het kort uit te leggen; In dit semester van 6 weken (jaar 3 van de 3 jarige opleiding) is het de bedoeling dat de studenten elke week les krijgen in een bepaalde doelgroep en setting. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld kinderen, ouderen etc. en dan in ziekenhuizen, woonzorg, sociaal werk etc. In deze weken dienen de studenten opdrachten te doen en mogen ze langsgaan bij deze plekken.

Hierbij een groot verschil waar wij van schrokken: niemand wil langskomen op de plekken en kijken liever online naar hoe de therapieën gegeven worden. En zelf voor dat Covid het lastig maakte om langs te komen, hebben meerdere studenten weinig tot geen interesse getoond om op te dagen of om mee te doen met de therapieën.

Iets wat Sasa diep betreurd gezien ze juist graag haar studenten wil stimuleren en introduceren van de vele opties en werkgelegenheden die een ergotherapeut kan doen.Omdat Sasa het beste beeldmateriaal wou geven hebben Ellen en ik 2 uur lang camera man gespeeld tijdens de therapieën voor de online lessen (dan kan je het tenminste van dichtbij zien!).

Tijdens de lessen die ze gaf had Sasa aan ons gevraagd om een presentatie te geven over Sherborne en de EHBR Koffer (vertaald naar OT math box voor het gemak). Dit was wat kort voor dag aangekondigd (15 minuten voorbereiding), maar het was zeker interessant om te doen. Het delen van informatie is dan ook hoe je kan groeien! Wij leren hier over de mogelijkheden en werking van speltherapie, en terug geven wij informatie over rekenvaardigheden en een andere methode om met het kind zijn lichaamsschema te ontdekken. Verder hebben Ellen en ik een gesprek gevoerd met een meisje die misschien ergotherapie wou gaan studeren. Ze liep mee met een van onze collega’s om een beeld te krijgen van ergotherapie. er werd hier aan ons gevraagd of we onze ervaringen en redenen wouden uitleggen.

Ook zijn deze week de tussentijdse evaluaties genomen. Hieruit kwamen ook gesprekken uit voort over het grootte verschillen tussen de studenten en de school eisen van België en Kroatië. Het is leuk om hierover te praten, hierdoor begrijp je beter elkaars standpunt. We werken namelijk allemaal vanuit een ergotherapeutische blik, maar er kan zeker wel een cultureel verschil in zitten. De waarde en eisen zijn niet per se ‘makkelijker’ of ‘lager’ hier, maar zeker wel anders waardoor het moeilijk kan worden als je het niet gewend bent. Door veel in gesprek te gaan met elkaar kan je zeker gaan groeien als mens (en ergotherapeut) in andere culturen!

Excuus voor de schaarste aan foto’s, het is moeilijk een foto te nemen als je beide bezig bent in de activiteit ;).

week 3 – Weglopende leerkrachten en kasteel ruïnes

Bok!

Deze week is er op de stageplaats zelf niet al te veel nieuws gebeurd, door cancelingen werken we soms in de bureau, maar we mogen nu wel al therapie-activiteiten voorstellen. Deze week hebben we beide ook zelf gespeeld. Julia met de kinderen in therapie op donderdag, en ik dinsdag met een zoon van een vrouw die met haar organisatie eens een kijkje kwam nemen.

Echter is dat deze week niet het enige geweest wat we hebben gedaan…

Dinsdagavond name Sasa en Andrea ons mee naar de school van één van Andrea’s cliënten. De ouders hadden haar namelijk gevraagd een lezing te geven aan de docenten die lesgeven aan hun zoon. Deze jongen heeft namelijk een visuele uitdaging en gaat naar een “gewone” school. De lezing was in het Kroatisch, en aangezien we buiten wat woorden er niet veel van verstonden was Sasa onze tolk. Echter was vertalen wat moeilijk toen er een discussie loskwam over waarom de leerkrachten het extra werk moesten leveren. Vele opinies door elkaar en 3 docenten die zonder excuses opstonden en vertrokken, zo kan ik het tweede deel beschrijven. Het was toch even schrikken voor ons om te zien hoe inclusie hier nog niet overal aanwezig is. Dit is iets waar Sasa en haar team ook hard voor willen strijden.

Zondag was onze trip naar Samobor, een dorp iets verder van Zagreb. Daar was carnaval aan de gang en Sasa, Theresia en hun kinderen hadden ons meegenomen naar deze fijne gelegenheid. De kinderen hadden gezongen met hun koor en er was warme wijn (met kruiden erin, echt heel lekker), en attracties. Zelfs Blondie was verkleed.

Samobor heeft ook een prachtige ruïne op de top van de berg. Wij als de twee avonturiers ( :’) ) die we zijn, wouden dat graag gaan zien. Dus wij twee klaar voor de beklimming, terwijl onze reisgenoten nog naar het koor gingen kijken.

“Ik ben hier te hollands voor”-Julia

Hadden we ons toch even mispakt in onze conditie, maar het was het wel 100% waard. De ruïnes zijn namelijk prachtig.

Daarna was het afdalingstijd, wat gelukkig toch iets vlotter ging! We kwamen weer bij de groep en gingen verder naar het gedeelte met de attracties, waar wij co-piloot waren in de botsauto’s. De dag zat er uiteindelijk ook wel op, moe en voldaan kropen we bij Sasa in de auto en kreeg ik even een spoedcursus Kroatisch van de tweeling. “Plava, stopala, zelena, žuta, Bok, palačinka” (en het pannekoekenlied zit nu ook wel echt in mijn hoofd voor de volgende maand).

Een wist je datje van het carnaval. Deze vogel, de ekster, is dit jaar de koningin van het carnaval. Hier is dat echter niet echt iets goed, er wordt namelijk alles op gestoken wat dit jaar fout ging en op het einde, eindigt ze op de brandstapel.

 

 

Op naar kasteel Trakošcan!

In het weekend ben ik samen met een collega van Artis Includum (Sara) naar het kasteel Trakošcan gegaan in Bednja. Een dorpje gelegen hoog in het noorden van Kroatië nog geen kilometer af van de grens bij Slovenië. Het is met de auto ongeveer een uurtje rijden. De weg ernaartoe is al mooi om mee te maken. Nadat je de snelweg afgaat kom je in een bergpas terecht waar ook vele wandelaars te zien zijn. Het is voor mij voornamelijk mooi om te zien gezien in uit Nederland kom waar een ‘berg’ niet bestaat.

Tijdens de auto rit hebben we veel gepraat over de cultuur van Zagreb, haar visie van ergotherapie en heeft ze mij een Play list laten luisteren van Balkan en Kroatische muziek (met enige vertaling erbij).

Sara wou mij graag meenemen naar het kasteel en een rondleiding geven. Ze is al enkele keren geweest en vertelde dat ze vaak in het weekend ernaartoe gaat om te genieten van de buitenlucht, de bergen, het park en het meer. Het museum vindt ze mooi om doorheen te lopen omdat het gerenoveerd is naar de tijden waarin de meest bekende families er toen leefde. Het kasteel dateert uit 1300 en heeft (zoals je waarschijnlijk al had verwacht) vele bewoners gekend. De bekendste bewoners (op volgorde) waren de families van Jan Vitovac, opgevolgd door Ivaniš Korvin en Ivan Gyulay. De laatste familie was de familie van Juraj Drašković. Die het ook enige tijd had verlaten in 1800 het weer hadden opgeknapt. Na de tweede wereldoorlog in het kasteel in bezit van de staat gekomen en omgetoverd naar een museum.

De rede dat ik enkele famile namen benoem is omdat de kamers in het kasteel niet allemaal uit dezelfde tijd zijn gerenoveerd. De voornaamste stijl die terugkomt is Neo-gothic en romanticisisum, beide in architecturen en schilderijen style.

Naast en om het kasteel ligt (normaal gezien) een heel mooi en helder meer. Helaas was dit bij mijn bezoek niet zo, tot de verschikking van Sara die het erger opnam dan ik. Het park was mooi verder wel mooi!

Croatia | Trakošćan Castle... - Secret World

(Zo ziet het meer er normaal uit, even een google voorbeeld)

Om in het kasteel te komen moet je enkele trappen beklimmen die niet allemaal even vastzitten, maar wel een mooie robuuste stijl hebben. Het kasteel is dan ook boven op een berg.

In het kasteel loop je een route af die van beneden naar boven gaat en waarbij je eindigt in de binnentuin en dan keuken. Sara heeft veel kennis van het museum (ze gaf aan dat ze zich dan ook een nerd voelde omdat ze hier zo vaak komt) waardoor ze alles in elke kamer uitlegde aan mij. Enkele verhalen zodat het een niet al te lange post word 😉 ;

In vele schilderijen rond is te zien dat de vrouwen een lichte snor hebben. Dit was vroeger in en duidde aan dat de vrouw volwassen was. Hieraan was dan ook gekoppeld dat in het dorp Bednja de vrouwen dan ook sterker waren dan vrouwen zonder snor. En dat je een vrouw met een snor als man beter niet boos kon maken (goed advies).

ps; ik raak het schilderij niet aan hoor

De familie stamboom, waar te zien is dat het toen die tijd erg normaal was om met je nicht of neef te trouwen.

Rond 1895 was een familielid van de Drašković familie een van de eerste kunstfotograaf geworden in Kroatië. Ondanks zijn vele werk vertelde Sara dat zijn familie hem nooit serieus nam.

In de minibibliotheek kamer zijn stukken tekst te vinden achter het behang. Ze zijn hierachter gekomen doordat er enkele stukken behang niet goed waren geplakt op de papieren vellen op de muur toen ze de kamer wouden renoveren. Eerst werd er gedacht dat het niks was, gewoon een tussenlaag. Later is gebleken dat de teksten achter het behang juist bepaalde informatie bevat van de families. En dat het behang erover heen is geplakt om bepaalde informatie te verschuilen. Helaas is het bijna onmogelijk om het behang eraf te halen zonder het papier mee te nemen. En de stukken die zichtbaar zijn, zijn alleen enkele (bekende) namen te lezen in een halve context.

In de minibibliotheek is een geheime bidplaats gevonden, verschuilt achter het behang. ook is buiten een kerk aanwezig voor de kasteel bewoners (natuurlijk).

De binnentuin put waar je een munt in kan gooien voor geluk in de toekomst.

Ik heb zeker gelachen en geleerd van Sara en was dan ook zeker dankbaar dat ze mij meenam naar deze mooie locatie!

 

En toen waren al die musea… dicht

Dobar Dan!

Observatieweek nummer 1 zat er donderdag op, en vrijdag hadden we niet echt iets uitgestoken. Een mens moet ook even goed kunnen rusten na zo’n drukke week! Zaterdag daarentegen: 12.133 stappen. We gingen is het westen van down-town ontdekken, want daar was een museum over kinderspeelgoed… maar BLIJKBAAR was daar ergens een dodelijk gas binnen geslopen en stonden we ineens voor een gesloten deur.

Wij dus maar weer verder, opzoek naar een andere activiteit. Ookwel, een ander museum. In onze reis naar de stageplaats komen we altijd met de tram voorbij het ronde punt met de drie grote kevers. Eén in het rood, in het geel en in het zwart. Kevers, ja dat dachten wij. Na een tripje door de tentoonstelling bleken het dus koeien te zijn. Wij zien het toch niet echt, maar oke dan….

Eindigen deden we met een toer door de stad opzoek naar tweedehandswinkeltjes en dan gaan eten. Strukle. Ik denk dat ik alle soorten toch is wil hebben geprobeerd voor ik hier vertrek. Momenteel is de zoete kaas en die met blauwe bessen dus al gepasseerd, nog een paar te gaan.

Zondag was een dagje thuiswerken, waarbij we al wat voorstellen maakte voor therapieën van de volgende week. Daarnaast zochten we ook naar dingen om hun voor te stellen die wij hebben geleerd zoals bepaalde assessments of technieken. Want ook zij willen leren van ons!

De therapieweek, werd toch weer eerder een observatieweek met de nodige cancelingen door corona. We hebben wel al een paar therapie ideeën kunnen uitproberen! Het is toch wel nog allemaal wat wennen als je het vergelijkt met hoe ergotherapie is in België en Nederland, maar zoals een spons nemen we alle informatie in ons op. We hebben ook sinds deze week onze volgkindjes gekozen! De therapieën zijn altijd anders, en het zien van de diverse aanpakken door onze mentoren is wel interessant. Sensory integration, spel, maar ook therapieën voor orale problemen komen voorbij. We staan dan ook nu wel te branden om zelf wat te kunnen doen. Assessments komen nu ook wel hier en daar voor. Zo zagen we de afname van SIPT en een ‘checkup’ assessment voor het zien of de ontwikkeling goed loopt in verband met spel, motorische & sociale vaardigheden.

       (En we zijn echt dikke vriendjes geworden met Blondie (die even vast zat in de ballenbak) en Liza)

Door een van de mentoren werd uitgelegd hoe zij voor Covid ook een oudergroep hadden om zo ook steun te bieden aan hun. Een heel mooi concept die werd uitgegeven door Unicef. Ze hopen het toch tegen de lente, of desnoods na het hele Covid gebeuren, terug te kunnen opstarten. Ouders zijn namelijk ook een belangrijk aspect in de context van de kinderen die naar Artis Includum komen, en zij worden dan ook maar al te graag geïncludeerd binnen therapieën.

 

Na een goed gesprek met Sasa, zijn er momenteel ook vooruitzichten om eens een kijk te nemen in een Kroatische school, of te praten met een teaching assistent, therapeutisch te gaan klimmen, mee te volgen met een workshop in een school én een kijkje te nemen in een “government” instelling. Maar dat zijn momenteel nog plannen, want door covid kan het nog steeds worden afgezegd of niet toegelaten.

We zijn er ook nu pas achter gekomen dat op de achterkant van de munten in Kuna, er dieren staan! (even een wist je datje 😉 )

en nog een sfeerbeeld

Eerste stage week. (Observatie).

Na onze ontmoetingen met de helft van het team begonnen we aan onze eerste week. Sasa had ons uitgelegd dat ze wil dat wij de eerste week vooral aan observatie doen. Ze gaf aan dat we dan meerdere kinderen kunnen zien in hun speel omgeving en de verschillende werkingen van de ergotherapeuten. Het team van Artis Includum hebben namelijk allemaal een andere werking als het aankomt op therapieën geven aan de kinderen. Sasa vindt het belangrijk dat de ergo’s in haar team zichzelf specialiseren op een vlak, iets wat zijzelf belangrijk of interessant vinden. Om Sasa te quoten: ‘’A occupational therapist shouldn’t be a jack of all trades, they should be a master of some. In that way a team and other OT’s can learn from each other while a single OT can still specialize themself. And therefore, there will be grow.’’

‘Play’ of ‘play therapy’ is een breed concept die wordt aangepast naarmate van het kind, de ouder en het uiteindelijke doel. Het team werkt veel met ‘context’. Wij als studenten ergo’s kennen de term context natuurlijk. Dat je rekening moet houden met de context van de cliënt en daardoor cliënt gericht te werk gaat. Het viel ons op dat hier ‘context’ erg belangrijk is en we zien dat het ook iets anders werkt in de praktijk van Artis Includum. Ze houden veel rekening met het uiteindelijke doel van het kind en proberen zoveel mogelijk informatie te geven aan de ouders. Ze vinden het belangrijk dat de ouders mee doen of tenminste bij de therapie aanwezig zijn. Dit is omdat ons is verteld dat vele zorg professionals in Kroatië de ouders afschermen als ze het kind meenemen voor therapieën. Waardoor de macht en kennis eigenlijk altijd bij de zorg professional ligt. Iets waar het team en Sasa niet mee eens zijn.

In de stage week hebben we het team gevolgd en veel geschreven. Het is wat hectisch in de therapie zaal. Alle afspraken duren een uur en alle cliënten komen dan ook elk uur binnen, soms zelf 2 of 3 kinderen tegelijkertijd. Er is dan ook niet veel kans om vragen te stellen of om te vragen over het kind zelf. Ze werken hier met brede doelen, doelen die zeker belangrijk zijn maar daardoor vaak ook moeilijk te observeren zijn. Een doel is bijvoorbeeld ‘communicatievaardigheden’, maar soms word er afgewisseld naar ‘ontdekking’. Morana (ergotherapeut) legde hierbij uit dat het een kwestie is van het kind kennen en weten wat de ouders willen. Het zal naar enkele werkdagen dan ook duidelijker worden naarmate wij de therapieën zullen geven.

Het team is erg gericht op leren, het zelf uitproberen en vooral af te vragen ‘waarom?’. ‘Waarom denk je ik dat doe?’ of ‘waarom denk/doe je dat?’ wordt vaak aan ons teruggesteld als we vragen hebben over de therapie aanpak. Het is iets wat confronterend, (zeker als je geen antwoord hebt om te geven :’)) maar ook leerzaam. Omdat ze graag met je meedenken. Hierbij hebben we ook gelijk opdrachten meegekregen over het weekend om specifieke therapieën voor te bereiden met natuurlijk de vraag ‘waarom’.

PS: Als het even rustig is en alle vragen zijn beantwoord moedigt het team ons juist aan om te gaan spelen in het therapie lokaal en met de honden! Om ook zo de activiteiten en de belangrijkheid van spel te begrijpen (: